Premeteno

Za silikonsko masko skriti Darko je v imenu Damirja poskušal dvigniti 1,5 milijona evrov

J.V.
14. 9. 2023, 14.50
Posodobljeno: 14. 9. 2023, 14.54
Deli članek:

Na sodišču je kaznivo dejanje priznal, krivdo pa pripisuje slabemu zdravstvenemu stanju, strahu pred staranjem in dejstvu, da je pred 35 leti ostal brez službe, ker je Srb, pa čeprav je rojen na Hrvaškem in ima hrvaško državljanstvo.

MUP Hrvatske
Maska goljufa.

64-letni Srb Darko Kljajić iz Pakraca v hrvaški Slavoniji ima po poročanju Blica debelo kriminalno kartoteko. Zadnjo obsodbo si je prislužil, ko je s krajo identitete na banki poskušal dvigniti 1,5 milijona evrov. Predstavljal se je za hrvaškega podjetnika Damirja H., ki ga osebno ni poznal in je bil v tistem trenutku z družino na potovanju po Tajski in Kambodži. Načrt je pričel kovati že leta 2019, ko je na neznan način pridobil njegove podatke in fotografijo.

MUP Hrvatske
Preverjeni goljuf Darko Kljajić.

Nabavil si je silikonsko masko in leče ter kot Damir H. na eni od policijskih postaj v Zagrebu prijavil, da je izgubil osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje. Z novimi dokumenti, ki jih je pridobil po hitrem postopku, je odšel v poslovalnico Zagrebačke banke, kjer je zahteval dvig 1,2 milijona evrov in milijon kun. 

Bančni uslužbenki je predložil ponarejen potni list, ta pa je moškega na fotografiji prepoznala in takoj stopila v stik bančno uslužbenko pravega Damirja H. Kmalu je bilo jasno, da v poslovalnici stoji 160 centimetrov visok goljuf in ne skoraj dva metra visok Damir H.

MUP Hrvatske
Prej in potem.

Policija je možakarja aretirala in po štirih urah je na postaji le priznal, da ni Damir, ampak Darko Kljajić. Tudi na sodišču je kaznivo dejanje priznal, krivdo pa pripisuje slabemu zdravstvenemu stanju, strahu pred staranjem in dejstvu, da je pred 35 leti ostal brez službe, ker je Srb, pa čeprav je rojen na Hrvaškem in ima hrvaško državljanstvo. Kakor koli. Sodba za poskus goljufije se glasi: dve leti in dva meseca zapora.