Odpravljanje posledic poplav

Stavek, ki se ponavlja v različnih delih Slovenije: "Mnogi so izgubili vse, za kar so celo življenje garali"

G.G./STA
7. 8. 2023, 14.39
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 15.27
Deli članek:

Po uničujočih poplavah in plazovih se začenja odpravljanje posledic. Tukaj je pregled današnjih razmer in dejavnosti po regijah.

Profimedia
Deroča voda Kamniške Bistrice je med drugim odnesla most v Stranjah pri Kamniku.

Kamnik

Situacija je še vedno zaskrbljujoča v občini Kamnik, kjer niti z gradbeno mehanizacijo še niso uspeli zagotoviti dostopa do vseh hiš, je dejal župan Matej Slapar. Po njegovih besedah so bile v poplavah popolnoma uničene in poplavljene dolina Kamniške Bistrice, dolina Črne in doline Bistričice. Počasi se prebijajo do teh hiš, so pa jih medtem s pomočjo helikopterjev oskrbeli s hrano, vodo in agregati. "Naša prva naloga je, da bomo skupaj z državo sanirali in uredili dostope, da bo to možno tudi z osebnimi vozili," je dejal Slapar. Čim prej bo treba zagotoviti tudi nadomestni dostop namesto podrtega mostu v Stranjah, da bodo omogočili dostop tako do prebivalcev kot tudi do podjetij, ki so tudi utrpela škodo. "Zavedati se moramo, da je kar nekaj delovnih mest odvisnih od turizma," je dejal in opomnil, da velika Velika planina do nadaljnjega ostaja odrezana od sveta. "Treba bo razmišljati tudi o sistemskih ukrepih, kako vse te stvari reševati v okviru države, podobno najbrž kot med epidemijo covida-19, z neko strokovno komisijo," je pozval.

Ekipe komunalnega podjetja sanirajo tudi vodovodni sistem v kamniški občini, na katerem je prišlo do večjih okvar. Polovici Kamnika so vodo zagotovili že v soboto, drugo pa jim bo po napovedi župana uspelo danes. Za gospodinjstva, ki niso imela pitne vode, so v tem času zagotovili odjemna mesta s pomočjo gasilcev, štaba civilne zaščite in pogodbenih podjetij.

Profimedia
Poplavljeno naselje Godič v občini Kamnik.

Mengeš

Tudi v občini Mengeš intenzivno odpravljajo posledice hudih poplav, ki so po besedah župana Boga Ropotarja povzročile katastrofo, ki je ne pomnijo niti najstarejši občani. "Mnogi so izgubili vse, za kar so celo življenje garali. Razsežnost posledic je ogromna, izjemno težko je sploh oceniti škodo," je dejal. Pri sanaciji in odpravi posledic računajo tudi na pomoč države. Velika škoda je namreč nastala tudi na občinskih objektih. Poplavljeni so vrtca Gobica, kjer "ni ničesar več uporabnega", nova športna dvorana, poplavilo je tudi kletne prostore zdravstvenega in kulturne doma ter občinske zgradbe, poškodovana je tudi druga občinska infrastruktura.

Zdravstveni dom kljub poplavljenim kletnim prostorom deluje, otroke iz vrtca Gobica pa bodo preselili v enoto Sonček, ki ni bila poplavljena. "Imamo srečo v nesreči, da so trenutno počitnice. Za naprej pa bomo poiskali trajno, dolgoročnejšo rešitev, dokler stvari ne saniramo. Jutri imamo sestanek z direktorico in ravnateljem šole, kako v prihodnje rešiti tudi ta problem." je dejal. 
Ujma v občini Mengeš smrtnih žrtev ni terjala, je pa med občani prišlo do nekaj poškodb med odpravljanjem posledic. Voda je pitna in je ni treba prekuhavati. Iz občine prihajajo tudi informacije o krajah prizadetim prebivalcem, ki jih je Ropotar potrdil in tovrstna ravnanja obsodil. "Neprimerno je, da kdorkoli počne še to v tej katastrofi," je dejal. Za pomoč pri varovanju so prosili tudi policijo, ki z dodatnimi policijskimi enotama patruljirala tudi ponoči. Ropotar se je ob tem zahvalil vsem gasilcem, pripadnikom civilne zaščite, prostovoljcem, ki so se odzvali v ogromnem številu, pa tudi županom okoliških občin, ki jih poplave niso prizadeli.

Komenda

Ujma ni prizanesla niti občini Komenda, kjer je tamkajšnji župan Jurij Kern izdal odredbo o uporabi hidrantnega omrežja in hišnih vodovodnih priključkov. "Razumemo, da želite vsi čim prej urediti in očistiti svojo okolico, vendar bodimo solidarni in upoštevajmo navodilo, da se mora vodovodno omrežje najprej dovolj napolniti, da ga bomo lahko v polni meri koristili vsi občani," so ob tem zapisali na občinskem Facebook profilu. Občani lahko pitno vodo prevzamejo v Gasilskem domu Komenda, s seboj pa morajo imeti svojo embalažo. Ob tem pozivajo k solidarnosti in da naj se voda v teh dneh porabi samo za nujne življenjske potrebe in živali.

Bobo
Ponedeljek v Mostah pri Komendi.

Škofja Loka

Na območju Škofje Loke in Poljanske doline nekateri ljudje zaradi neprevoznosti cest še vedno ostajajo odrezani od sveta. Škofjeloški župan Tine Radinja, v njihovi občini še vedno niso dostopni vsi zaselki. Sedaj so za vsaj najbolj nujne stvari zagotovili prevoznost ceste v Hrastnico. Posamezni zaselki in hiše pa še naprej ostajajo nedostopni in tudi brez elektrike ter vode. Evakuiranih je okoli 50 ljudi. Nekatere prebivalce, zlasti tiste z manjšimi otroki in starejše so namreč preventivno preselili, saj zdravstveni izzivi postajajo vse večji. Danes so s pomočjo gorskih reševalcev znova izvedli helikoptersko reševanje, in sicer obolele osebe, ki so jo prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Kar se tiče zagotavljanja cestne povezljivosti, so danes v Škofji Loki in Poljanski dolini govorili tudi z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ki je obiskala to območje. "Obe glavni povezavi, tako v Poljansko kot v Selško dolino sta še vedno izjemno oteženi in tu res pričakujemo takojšnjo intervencijo tako direkcije kot koncesionarja. Potem pa pričakujemo tudi pomoč pri sanaciji res ogromne škode v Škofji Loki," je izpostavil Radinja. Boljšo povezljivost s Poljansko dolino bo zagotovil vsaj zasilno saniran most pri Brodeh. Gorenjska gradbena družba je delala tudi ponoči, da bi bil most danes že prevozen, vendar jim zaradi velikih poškodb prevoznosti še ni uspelo vzpostaviti, z delom pa bodo nadaljevali danes preko dneva in tudi ponoči, če bo treba.

STA
Podivjana Sora v Škofji Loki.

Gorenja vas - Poljane

Podobno kot v škofjeloški občini se tudi višje vzdolž Poljanske doline še prebijajo do odročnejših zaselkov, kjer je povodenj odnesla ceste in mostove. Župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je povedal, da so se okoli poldneva uspeli prebiti do vasi Smoldno, tako da je sedaj tam cesta za osebna vozila prevozna. Z lokalnim izvajalcem pa popravljajo tudi most v Podobenu, da povežejo Javorje.

Žiri

V Žireh so se uspeli prebiti do vseh občanov in obiskati tudi najbolj odročne dele občine, najmanj 12 objektov pa je še vedno dostopih zgolj peš. Vendar so se prebivalci s pomočjo svojcev tako organizirali, da je njihova preskrba nemotena, je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Žireh Janez Tratnik. V celotni Poljanski dolini se še vedno soočajo tudi z nevarnostjo zemeljskih plazov. V Žireh se spopadajo z dvema plazovoma večjega obsega, ki ogrožata tri hiše, v Poljanah pa zaradi nevarnosti plazov ostajata evakuirani dve hiši. Plazovi grozijo tudi na Škofjeloškem, kjer so na terenu ekipe, ki pomagajo ljudem in pregledujejo ter evidentirajo trenutno stanje.

Tudi v občinah Medvode, Litija in Dobrova - Polhov Gradec danes intenzivno odpravljajo posledice ujme. 

Medvode

Župan Medvod Nejc Smole je za STA povedal, da so danes, četrti dan od katastrofalnih poplav, v intenzivni fazi sanacije, kar pomeni, da so v nedeljo uspeli z ogromnim številom prostovoljcev, gasilcev, vojakov uspeli posanirati precejšen del javnih površin in infrastrukture, ljudje, ki jih je prizadela ujma, pa čistijo svoja stanovanja. "Zdaj prihajamo v fazo, ko bo treba vse te komunalne odpadke, ki so nastali in se kopičijo, zelo pospešeno začeti odvažati. To opravlja naše podjetje Voka Snaga, verjetno bomo zaprosili za pomoč tudi ostale občine, če nam preko komunale lahko posodijo kakšen stroj," je dejal.

Igor Kršinar
Razdejanje po neurju v Medvodah

Poleg tega se v občini soočajo z vzpostavljanjem in sanacijo cest, kjer bodo po besedah župana primorani zaprositi za nekaj dodatne zunanje pomoči, ker je delo vezano na gradbince. Promet na cestah je sicer otežen, ker ves čas poteka odstranjevanje zemeljskih plazov. Tako je cesta doline Ločnice za javni prevoz še zaprta, odprta pa je cesta preko Katarine. Občani s tega območja so noč preživeli v motelu Medno in Policijski akademiji v Tacnu. Pred kratkim pa je župan prejel dobro novico, in sicer da so danes uspeli stanovanja toliko sanirati, da so zagotovili tudi električno energijo. Župan tako pričakuje, da se bo večina evakuiranih prebivalcev počasi vrnila na svoje domove. Kljub težki situaciji pa je župan nedeljski dan poimenoval "dan zmage in solidarnosti v eni lokalni skupnosti", ker se je v nedeljo v nekaj urah po odprti aplikaciji prijavilo 550 prostovoljcev za pomoč ljudem in za dela na javni infrastrukturi.

Litija

Tudi v občini Litija se danes nadaljuje intenzivna sanacija poplavljenih območij, potem ko je v nedeljo upadla reka Sava. Sanacija predvsem poteka na najbolj kritičnih območjih, to je predvsem levi breg mesta Litija, naselja Smrekarica, Ponoviče, Sava, Spodnji Log, Kresnice, Jevnica. Ključen del sanacije je odvoz odpadkov, zato pozivajo občane, da stvari, ki so bile izpostavljene poplavi in so za odvoz, namestijo na primerno zbirno mesto.

"Strošek odvoza odpadkov bo v celoti krila občina. Prizadetim občanom smo v soboto in nedeljo priskočili na pomoč. Gasilci, enote RK Litija in civilne zaščite ter številni posamezniki prostovoljci so jim razdelili brezplačne obroke, vodo in druge napitke," je za STA dejal litijski župan Franci Rokavec, ki je poudaril, da so že oblikovali popisne komisije, ki bodo čim prej pripravile okvirno oceno poškodovane infrastrukture. Najbolj jih skrbi to, da v tem trenutku nimajo ustrezne povezave z Ljubljano. Do nadaljnjega namreč ostajata zaprta mostova v Jevnici in na Savi. Oba mostova sta bila v poplavah poškodovana in nista varna za uporabo, zato je gibanje na njih strogo prepovedano, je dodal. Poleg tega je poškodovanih tudi nekaj drugih ključnih objektov, med drugim je voda vdrla v mladinski center, tudi škoda v kmetijstvu je velika. Rokavec računa, da bo sanacija obsežna in bo zagotovo trajalo do zime. Zaskrbljeni so tudi zaradi treh zemeljskih plazov, ki so se na novo sprožili, to so Hotič, Jesenje, Vače, saj je v enem od teh ogrožen tudi lokalni vodovod.

Dobrova - Polhov Gradec

V občini Dobrova - Polhov Gradec že od nedelje poteka intenzivna sanacija najbolj poškodovanih vodotokov, cest, plazov in čiščenje naplavin. "Predvsem pa želimo čim prej zagotoviti dostop do odrezanih krajev. To smo v soboto in nedeljo v večjem delu občine uspeli zagotoviti, vsaj kar se tiče občinskih cest, a določene kmetije so še odrezane in nedostopne, a upam, da bodo dostopne tekom dneva," je za STA pojasnil župan Jure Dolinar. Zvezo s krajani v Škandrovem grabnu vzpostavljajo na razne načine, problem so telefonske linije, kjer na nekaterih odsekih ni signala. To se zdaj ureja, pravi župan in dodaja, da je najbolj kritično na Hruševem, kjer je most čez Gradaščico močno poškodovan. Tam pripravljajo predlog za pontonski vojaški most. Po njegovih besedah je ujma povzročila največjo škodo na občinski infrastrukturi. Zaradi plazov sta trenutno ogrožana dva stanovanjska objekta v Rovtah in Petačevem grabnu. Zaradi poplavne nevarnosti in proženja zemeljskih plazov pa so morali že v petek evakuirati nekaj krajanov iz stanovanjskih objektov, tudi eno reševanje s čolnom so imeli.

S.R. / M24
Ostanki kajakaškega centra v Tacnu.