Dramatično jutro

FOTO: Na tleh obležalo veliko dreves in električnih drogov, številni brez elektrike

S.R.
12. 7. 2023, 07.59
Posodobljeno: 12. 7. 2023, 09.39
Deli članek:

Kakšne so posledice današnjega orkanskega jutra? Informacije s terena so še skope, a intervencijske službe že poročajo o znatni škodi.

PGD Selnica ob Dravi 112
Zaradi podrtega drevesa so morali na teren tudi gasilci PGD Selnica ob Dravi.

Močan veter je namreč podrl veliko dreves, na tleh so pristali tudi številni električni drogovi. Neurje z močnim vetrom je zajelo občino Bloke, saj je v Novi vasi podrlo staro lipo in električne vodnike, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Na kraju so posredovali lokalni gasilci. Podobno se je zgodilo na območju občine Cerknica, kjer je podrlo več dreves in odkrilo dve strehi. Na Rakeku je strela udarila v bližnje drevo in poškodovala objekt. Poplavila je Cerkniščica, v Cerknici je namreč poplavilo gasilski dom. Na terenu so gasilci PGD Cerknica, Rakek, Grahovo in Dolenje Jezero, delavci Cestnega podjetja Gorica in CGP Novo mesto.

Neurje z močnim vetrom jo je zagodlo v občini Pivka, kjer je bilo več dreves podrtih na cesti proti Slovenski vasi in preko Vremščice. V naselju Trnje ja podrlo električne vodnike, na cesti pri Bujah pa je na cestišču končalo kamenje. V naselju Drskovče je odkrilo streho na gospodarskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Košana, Pivka, Zagorje in delavci Cestnega podjetja Koper.

Malo pred 6. uro je na Volaričevi ulici v Postojni zaradi del na strehi meteorna voda poplavljala stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Postojna so streho prekrili s folijo in iz stanovanj izčrpali vodo. V naselju Ponikve pri Studencu razkrilo del strehe na starejši stanovanjski hiši.

Nekaj minut čez 6. uro je močan veter pretrgal daljnovod na območju občine Dolenjske Toplice. Posledično je bila prekinjena dobava električne energije. Več dreves in dve strehi je odkrilo tudi na območju občine Loška dolina, kjer so na teren odrinili gasilci PGD Iga vas, Babno polje in Stari trg. 

V naselju Vejar v občini Trebnje je močan veter razkril kovinsko streho na objektu. Gasilci PGD Trebnje so streho pokrili z folijo in obtežili.

Zaradi močnega vetra se je daljnovod malo po 6. uri pretrgal v naselju Potok v občini Straža. Posledično je prekinjena dobave električne energije prebivalcem na območju občin Straža, Dolenjske Toplice in Novo mesto. O podrtih drevesih in poškodovanih daljnovodih med drugim poročajo še iz naselja Bojanja vas v občini Metlika, občine Novo mesto, Sv. Jerneja nad Muto, Ožbalta, občin Škocjan in Ilirska Bistrica ter naselja Volčji Grad v občini Komen.

Kot je razvidno s spletišča Elektro Ljubljana, je bilo na območju, ki ga pokrivajo, malo pred 8. uro brez elektrike več kot 1100 gospodinjstev. Stanje se je nato precej izboljšalo, a na določenih območjih težave ostajajo. O prekinitvah dobave elektrike zaradi pretrganih daljnovodov sicer poročajo iz Dolenjske, Notranjske in Primorske, malo pred 10. uro pa je bilo po poročanju STA brez elektrike še 870 odjemalcev.

Elektro Ljubljana
Težave pri dobavi z električno energijo malo pred 8. uro, ko je brez elektrike ostalo več kot 1100 gospodinjstev.