Da ne bo pokvarjenega dopusta

Družbena omrežja polna prevarantskih ponudnikov poceni apartmajev

Žiga Kariž
12. 7. 2023, 06.05
Deli članek:

Tisti, ki nastanitev za svoj poletni oddih na Hrvaškem iščete na družbenih omrežjih, pozor, saj lahko ostanete brez denarja in apartmaja.

Profimedia
Prevaranti se pojavljajo tudi na uveljavljenih platformah.

Na Facebooku je ustanovljenih več skupin, v katerih se srečujejo ponudniki turističnih nastanitev na Hrvaškem in njihovi potencialni najemniki. Med ponudniki pa se na žalost vsako poletje najdejo tudi tisti z nečednimi nameni. Poročali smo že o ženski, ki je v eni od skupin oglaševala apartma, prejela avans, nato pa se je pretvarjala, da denar na njen račun ni prispel, in na koncu izginila z družbenih omrežij. Tisti bolj predrzni poberejo avans ter celo pošljejo pogodbo in potrditev prejema avansa, nič hudega sluteči turisti pa na nato ob morju zaman iščejo obljubljeni apartma.

Privlačni in cenovno ugodni apartmaji

Kot so nam povedali na policiji, v zadnjem času zaznavajo oškodovanja tudi pri  rezervacijah nastanitev na spletnih straneh uveljavljenih ponudnikov nastanitev (Booking, Airbnb),  pri  čemer  goljufi  v  imenu ponudnika nastanitev objavijo  lažen  oglas,  ki  je  na  prvi  pogled zelo privlačen in cenovno ugoden. Goljufi nato po opravljeni rezervaciji komunikacijo z najemnikom preusmerijo zunaj portala z izgovorom, da zaradi tehničnih težav rezervacija ni bila potrjena, in ponudijo ponovno možnost rezervacije ter plačila prek posredovane povezave. Povezava vodi na lažno spletno stran z grafično podobo originalnega ponudnika,  kjer je v nadaljevanju treba vnesti podatke o kreditni kartici za plačilo rezervacije. Z vnosom podatkov kreditne kartice tako goljufom omogočimo, da lahko pridejo do sredstev na našem računu.

Facebook
Prvo pravilo: če je ponudba predobra, da bi bila resnična, najbrž tudi je.

Prevar vse več

Koliko ljudi na take prevare nasede vsako leto, lahko le ugibamo. Policija namreč vodi le skupno statistiko prevar na spletu, iz katere izhaja, da iz leta v leto njihovo število narašča. Če jih je bilo leta 212, si letos glede na trend lahko obetamo, da se bo številka približala 900, saj so jih samo v prvih šestih mescih leta policisti zabeležili 477. Med prevaranti, ki so v zadnjih letih služili na račun počitnic željnih Slovencev, pa gotovo velja izpostaviti možaka, ki je nasamaril 45 slovenskih posameznikov in družin ter si nabral protipravno premoženjsko korist v višini več kot 11.000 evrov. K sreči so mu možje postave stopili na prste.

Policija svetuje

Na policiji vsem, ki iščete počitniške namestitve na internetu, svetujejo, da nastanitev rezervirate in plačate zgolj na uradnih platformah ter da preverite fotografije in naslov (iskanje po Google zemljevidu z uporabo funkcije Street view), kjer naj bi se nastanitev nahajala. V evropskem potrošniškem centru svetujejo še, da vedno preverite profil ponudnika in ocene prejšnjih uporabnikov glede konkretne ponudbe. Preverite tudi, koliko časa je ponudnik že registriran, oglejte si fotografije ponudbe ter preberite komentarje in ocene prejšnjih uporabnikov. Če je profil komaj nastal in nastanitev nima komentarjev in ocen, je to lahko kazalec, da gre za lažnivo objavo.

Zgolj na uradnih platformah

S ponudnikom komunicirajte zgolj prek uradnih platform, pri čemer policija predlaga, da se na sporočila prek drugih kanalov ne odzivate in ne klikate na posredovane povezave. Če ponudnik zahteva kakšno drugo vrsto plačila, pa le to odsvetujejo. Če ponudnik zahteva kopijo vašega osebnega dokumenta ali podatke kreditne kartice, tudi posredovanje le teh odsvetujejo. Če pa pride do  oškodovanja, svetujejo, da v najkrajšem mogočem času podate prijavo na najbližji policijski enoti ali spletnem mestu policije. Prav tako o oškodovanju nemudoma obvestite svojo banko.