Dogajanje na nebu

Slovenijo prešel nov pas neviht, ponoči znova nevarnost?

P.K.
12. 7. 2023, 06.29
Posodobljeno: 12. 7. 2023, 14.07
Deli članek:

Vreme je danes zjutraj poskrbelo za presenečenje, ko je z zahoda k nam prišel obširen nevihtni sistem, česar vremenske napovedi niso zajele. Opoldne je z italijanske strani prispel nov pas močnejših neviht, ki pa so nad našimi kraji na srečo oslabele.

meteologix
Druga današnja pošiljka na srečo ni prinesla težav, nevihte so nad našimi kraji oslabele.

Po jutranji drami, v kateri so v delih države klonila številna drevesa, pa tudi električni drogovi, bo kot kaže pesto tudi opoldne. Na portalu Neurje.si so že dopoldne napovedali, da se z italijanske smeri približuje nov pas neviht, ki nas bi moral zaradi močnih višinskih vetrov zajeti ali oplaziti sredi poldneva. "Zaenkrat se napoved nekaterih meteroloških izračunov uresničuje. Zahodni / SZ del države bo v roku pol ure zajel nov močan pas neviht. Nevihto lahko poleg nalivov spremlja močan veter oz. piš!" so nato dodali malo pred 11. uro. Rodila se je miš. Na srečo. Nevihte so nad Julijskimi Alpami oslabele. Razen močnega vetra in naliva ni bilo večjih posebnostih. Proti večeru je mogoče na območju Padske nižine pričakovati razvoj novih nevihtnih celic, ki bodo nato v noči na četrtek predvidoma zajele naše kraje, še poročajo.

Kaj se je zgodilo v zgodnjih jutranjih urah?

Vremenski portal Neurje.si pojasnjuje, kaj se je zgodilo: ekipa vremenarjev dogajanje opredeljuje za nevihtni sistem, ki je iz italijanske smeri zgodaj zjutraj dosegel naše kraje in se okoli osme ure zjutraj že skoraj povsem pomaknil iz Slovenije. "Govora je bilo o večjem sistemu, ki se je razvil med Franciji in Švico ter nato pot nadaljeval preko severne Italije do nas. Pri takem pasu neviht večinoma prihaja do silovitega vetra (tudi preko 100 km/h) ter močnejših nalivih, toča pa je malo verjetna, čeprav je v okolici Bleda kot posledica nevihte, ki se je ob sistemu odcepila vzhodneje, spet klestila" so povedali. Pojasnili so še, da je razvoj takih sistemov zelo težko napovedati.

Prve informacije so, da je bilo zelo burno predvsem na Notranjskem in Dolenjskem, kjer je z orkanskim vetrom nekaj časa padala tudi manjša toča. Predvsem je škodo povzročal veter, ki je uničeval vrtnine in drugo rastje, ponekod lomil tudi drevje. Več o intervencijah zaradi vremena je v tem članku.

Iz Vipavske doline so poročali, da je okoli pete ure zjutraj "močno pihalo in intenzivneje deževalo, a posledice bodo vidne zjutraj," je vidno na družbenih omrežjih.

Ob izdatnem grmenju in bliskanju se je ulilo tudi v Ljubljani, a toče ni bilo. Bralka sicer poroča, da je pred nevihto pihal močan veter, tak, kot ga ne pomni že dolgo.

Iz Pijave Gorice na portalu Neurje.si, kjer se nabirajo prva poročila o vremenske dogajanju po državi, prihajajo informacije o "orkanskem vetru, močnem bliskanju in grmenju - hudi uri."

Močan veter, ki je spremljal nevihto, je svoje naredi tudi v Loški dolini - uničenih je veliko vrtnin in drugih rastlin.

Jutri spet dež

Sveža vremenska napoved sicer pravi, da bodo krajevne nevihte dopoldne ponehale. Čez dan bo povečini sončno, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 °C.

Ponoči bodo predvsem na severu spet krajevne nevihte, drugod bo še deloma jasno.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Plohe in nevihte se bodo od severa postopno razširile nad vso Slovenijo. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 23 do 28, na jugovzhodu ter na Primorskem do 32 °C.

Za konec še zanimivost: to so ob današnjem nevihtnem vremenu udari strel, zabeleženi na potresni opazovalnici v Ljubljani.

Neurje.si
Jutranje bliskanje v Lescah.