Napad, tatvina in izzivanje k pretepu

Rumeni jopiči nad udeležence Parade ponosa

Ž.K.
19. 6. 2023, 13.02
Posodobljeno: 19. 6. 2023, 13.04
Deli članek:

Sobotna Parada ponosa žal ni minila brez incidentov. V ugodnjih jutranjih urah sta neznanca razbila okno lokala Pritličje, med samo parado so Rumeni jopiči napadali posamezne udeležence. Incidente potrdila tudi policija.

Twitter
Mladenič je z vso silo v okno zalučal neznan predmet.

Del slovenskega prebivalstva nikakor ne zna sprejeti vsakoletne Parade ponosa in se odloči ob tej priložnosti pokazati in izraziti najbolj pritlehna čustva. Že v soboto smo poročali o tem da sta neznanca razbila okno lokala Pritličje, na katerem je bila obešena mavrična zastava simbol skupnosti LGBTIQ+.

Varovali so jih policisti

Različni incidenti so se dogajali tudi med samo parado. Skupina mladih članov stranke SDS je ob trasi povorke izobesila transparent s sporočilom, da obstajata samo dva spola, zaradi česar so bili deležni glasnega negodovanja s strani udeležencev, izrečenih je bilo tudi nekaj ostrih besed. Mladeniče je pred srdom protestnikov zaščitila policija.

Instagram
Rumeni jopiči so zopet pokazali svoje barve.

Kradli zastave

Po koncu parade pa so se na enem od socialnih omrežij oglasili pripadniki skupine Rumeni jopiči, ki so se v Ljubljano podali z jasnim namenom: poiskati udeležence Parade ponosa in jih ustrahovati. Sodeč po njihovi objavi jim je vsaj delno uspelo. Kot so se pohvalili naj bi v kratke času udeležencem povorke odvzeli več zastav. Neuradno naj bi trije moški napadli dve ženski.

Policija potrdila

Na PU Ljubljana so nam potrdili, da so prejeli prijavo, »da je do sedaj neznani osumljenec, ki je bil v družbi še dveh oseb, fizično napadel dve osebi, ki sta bil pri tem lažje poškodovani. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka in suma kaznivega dejanja. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.«

Obveščeni so bili še o sumu kaznivega dejanja tatvine, kjer osumljenec še ni znan ter kršitvi javnega reda in miru, kjer policisti zbirajo obvestila zaradi suma kršitve po 1. odstavku 6. člena Zakona o javnem redu in miru, ki pravi, da se kaznuje tistega, »ki izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu.« Obravnavajo tudi eno kršitev po Zakonu o zasebnem varovanju.