Odziv na revizijo

V UKC Ljubljana z akcijskim načrtom nad 17 kritičnih tveganj

S.R.
21. 4. 2023, 12.44
Posodobljeno: 21. 4. 2023, 14.43
Deli članek:

Vodstvo UKC Ljubljana je danes predstavilo akcijski načrt za zagotavljanje skladnosti poslovanja z dobavitelji.

Marko Vavpotič / M24
Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.

Na novinarski konferenci, ki je sledila seji sveta UKC Ljubljana, so sodelovali generalni direktor Marko Jug, strokovni direktor Gregor Norčič ter pomočnik generalnega direktorja za nabavno dejavnost Drago Kreš. Prisotna sta bila tudi vodja službe za korporativno varnost po pooblastilu Andrej Dočinski in vodja urada za pohvale in pacientove pravice ter pooblaščenec za nenasilje Nejc Seitl, ki sta odgovarjala na vprašanja o drugih aktualnih tematikah.

Kot je uvodoma pojasnil Jug, je akcijski načrt odziv na izsledke revizije UKC Ljubljana za obdobje med 2019 in 2022, ki je bila zaključena konec prejšnjega leta. Namenjen je predvsem preprečevanju tveganj zlorab. Revizijska hiša je po njegovih navedbah izpostavila 17 kritičnih tveganj. Jug je prepričan, da bo ta akcijski načrt, v pripravi katerega so sodelovali tudi tuji strokovnjaki, postal "temelj poslovanja večine zdravstvenih zavodov v Sloveniji". Zagotavljal bo bistveno boljše postopke in začrtal smer, v katero se morajo naši zdravstveni zavodi premikati. Sam akcijski načrt sestavljajo trije stebri, in sicer "preprečevanje kakršni koli odklonov, odkrivanje odklonov in ukrepanje na vseh področjih," je izpostavil Jug. Naloge bo izvajalo tako poslovodstvo kot vodje na nižjih segmentih UKC Ljubljana, odgovornost pa se bo izkazovala svetu zavoda in ustanovitelju. Po besedah Juga bodo rezultate spremljali, v roku enega leta pa bodo s kazalniki pokazali, ali so bili v svojem poslanstvu uspešni ali ne.

Zaradi narave revizije ima glavno vlogo v akcijskem načrtu nabavna služba.  Kreš je pojasnil, da v pripravi niso upoštevali samo zadnje, temveč vse predhodne revizije, akcijski načrt pa je usmerjen predvsem v preprečevanje nepravilnosti, ki so jih že zaznali. Določene aktivnosti se že izvajajo. Tako so denimo že začeli uvajati nove tehnike naročanja, obseg nabav v UKC Ljubljana je namreč velik in ga je treba spraviti v pravni okvir.