Dolenjska

Zdravnica bi 8-letniku predpisala antibiotik, še preden bi ga pregledala

P.K.
13. 4. 2023, 08.01
Deli članek:

Na družbenih omrežjih njihove uporabnike vznemirja posnetek, ki prikazuje dogajanje v eni od slovenskih zdravstvenih ustanov in priča o spornem postopanju z bolniki.

Profimedia
Je bil osemletnik pravilno obravnavan? To bo zdravstveni dom ugotavljal z notranjo preiskavo.

Incident naj bi se prejšnji konec tedna zgodil v Zdravstvenem domu Brežice, kamor je po pričevanju avtorja zapisa, ki je objavil posnetke dogajanja, mama pripeljala svojega osemletnega sina. Kot je razvidno s krajšega videa, je zdravnica dečku, ki se je tam domnevno znašel zaradi angine, želela predpisati antibiotik, natančneje ospen, še preden ga je obravnavala v ordinaciji. »A pregledali ga pa ne boste nič?« je vprašala fantkova mama, nato je zdravnica mladega bolnika le povabila v svoje prostore.

Kot je zapisal avtor objave, bi se, če k pregledu mama zdravnice ne bi pozvala, vse skupaj »končalo kar na hodniku oziroma v čakalnici«. Svoje misli je ob tem zaključil: »Na takšen način naše zdravstvo funkcionira in bele halje zahtevajo večje plačilo za tako diagnosticiranje. To je velika sramota za slovensko zdravstvo in pacienti se moramo resno zamisliti, ali bomo sploh sprejeti in pregledani od teh indoktrinirancev.«

Zajem zaslona/Facebook
Utrinek s posnetka na Facebooku, ki prikazuje pogovor med zdravnico in dečkovo mamo na hodniku pred ordinacijo.

Skopi odzivi

V brežiškem zdravstvenem domu smo preverili, ali posnetek res prikazuje dogajanje iz njihovega zdravstvenega zavoda in kako ga komentirajo. S svojim odgovorom so to potrdili in dejali, da bodo dogodek obravnavali. »Po obravnavi pa bomo medijem posredovali sporočilo za javnost,« so povedali in dodali, da so v torek že opravili razgovor z otrokovo mamo, več pa niso povedali.

Za komentar o načinu obravnave mladega pacienta smo se obrnili tudi na Zdravniško zbornico Slovenije. Najprej smo preverili, ali so seznanjeni z dogodkom in kako oni vidijo zdravničino potezo. Zanimalo nas je še, kdo lahko preganja tovrstna dejanja in kakšne so sankcije zanje. V svojem odgovoru so nam sporočili samo, da zakon o pacientovih pravicah natančno določa postopke sprejemanja in obravnave prijav morebitnih kršitev pacientovih pravic, v katerih se razišče vse okoliščine dogodka. »Ker se lahko le na takšen način preveri pravilnost postopka – če je to resnični namen objave – predlagamo sodelujočim, da se obrnejo na pristojno zdravstveno organizacijo in razčistijo dogodek skupaj z zaposlenimi v zdravstvenem domu,« so dejali.

Profimedia
Nekaterih antibiotikov, med njimi ospena, v nekaterih lekarnah ni mogoče dobiti.

Kaj pa zdravilo?

S posnetka v oči bode tudi to, da po navedbah zdravnice ospena v Brežicah ni na voljo, zato je mami otroka svetovala, naj poskusi v Krškem ali pa se z receptom odpravi čez mejo v hrvaški Samobor. Kar zadeva napotek glede zdravil, spomnimo, da so se slovenske lekarne že na začetku januarja srečevale s težavami pri dobavi nekaterih antibiotikov za otroke, te pa še vztrajajo. V zadnjem letu je bilo motenj v preskrbi s posameznimi zdravili več kot v preteklosti. Razlogi za težave pri dobavi zdravil so različni, pride lahko na primer do težav v proizvodnji ali distribuciji zdravil. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke sicer pri tem miri in poudarja, da so pomanjkanja začasne narave in da so na voljo ustrezna nadomestna zdravila.