Po hitrem postopku

Dopolnilno zavarovanje bi ukinili, čaka nas nov prispevek

G.G.
12. 4. 2023, 07.57
Posodobljeno: 12. 4. 2023, 11.10
Deli članek:

Ukinitev med ljudstvom osovraženega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je bila eno od zavez vladajoče koalicije.

Sašo Švigelj / M24
Vlada je davčno reformo napovedovala že pred volitvami.

Po napovedi brutalne podražitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v petek napovedal, da bodo do 1. maja pripravili rešitev, s katero bi preprečili nadaljnji dvig premij. Ob tem ni izključeno niti krajšanje časovnice ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je dodal. Po načrtu naj bi ga ukinili z letom 2025.

Včeraj zvečer pa so poslanci stranke Gibanja Svoboda v parlamentarni postopek vložili novelo zakona, s katero bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zavarovanje, je prvi poročal spletni portal N1. Zavezanci za plačilo tega prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačevali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. Plačnik za zaposlene bi tako bili delodajalci, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice. S tem bi odpravili bistven očitek trenutnega sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, to so stroški treh zavarovalnic povezani z izvajanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini okrog 50 milijonov evrov in bi ta sredstva lahko uporabili za plačilo zdravstvenih storitev, piše v predlogu novele, ki ga je pridobila STA. 

Višina obveznega zdravstvenega prispevka bi bila enaka za vse zavarovance, znašala bi 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer se upošteva rast povprečne bruto plače v Sloveniji. Predlog zakona predvideva tudi zavarovanje finančnih tveganj, ki bi lahko nastala zaradi načina ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbe obveznega zdravstvenega prispevka. V državnem proračunu bi tako zagotovili sredstva za pokrivanje primanjkljaja prihodkov nad odhodki oziroma obveznostmi ZZZS.

Po pisanju N1 naj bi bila zamisel o hitrejši ukinitvi predstavil premier Robert Golob, saj je ocenil, da je dvig premije za 30 odstotkov, ki ga je napovedala zavarovalnica Generali, povsem nesprejemljiv in je nujno ukrepanje.