Emanuela Orlandi

Frančišek išče resnico glede skrivnostno izginule najstnice

R.T.
12. 4. 2023, 06.44
Posodobljeno: 12. 4. 2023, 08.44
Deli članek:

15-letna Emanuela Orlandi se je 22. junija 1983 vračala domov po pouku v glasbeni šoli. Domov ni nikoli prišla.

Profimedia
Emanuela Orlandi je izginila 22. junija 1983.

Emanuela je živela v Vatikanu, kjer je njen oče delal kot laični uslužbenec. Ker policijska akcija ni dala želenih rezultatov, so se začele širiti govorice in nastale so različne teorije o njenem izginotju. Ena od bolj vratolomnih gre v smeri, da je Emanuelo ugrabila tolpa, ki naj bi v zameno zahtevala, da Vatikanu izpusti Mehmeta Alija Agco, ki so ga zaradi poskusa atentata na papeža Janeza Pavla II. aretirali leta 1981.

Konec lanskega leta je Netflix poskrbel za osvežitev primera s serijo »Vatican Girl«. V seriji šokirajo z izjavo Emanueline prijateljice iz otroštva, ki je avtorjem serije povedala, da je najstnico »spolno zlorabljal nekdo, blizu papeža«. Takrat je bil to Janez Pavel II.

Profimedia
Pietro Orlandi si prizadeva, da bi resnica prišla na dan.

Januarja je glavni vatikanski tožilec Alessandro Diddi ponovno odprl preiskavo. Preučili naj bi vse dokumente, poročila, pričevanja povezana s primerom, zlasti pa naj bi se osredotočili na pretresanje primera 15-letne Mirelle Gregori, ki je v italijanskem glavnem mestu izginila nekaj tednov pred Emanuelo. Diddi je v intervjuju za Corriere della Sera dejal, da si papež Frančišek želi, da se odkrije resnica, neolepšana resnica. Včeraj se je v Vatikanu Diddi srečal z odvetnico družine in Emanuelinim starejšim bratom Pietrom, ki si že vrsto let prizadeva, da bi odkril, kaj se je zgodilo z njegovo sestro. »Upamo, da bomo na novo osvetlili to epizodo in spisali novo poglavje v zgodovini,« je dejala odvetnica Laura Sgro po srečanju in dodal, da sta odprtost Vatikana in papeža pozitivna znaka.