Tožbe iz vasi pregnale kolesarje in krave

Robidišče: Miha Šalehar želel oživiti pozabljeno vas, a dobil polena pod noge

Neva Blazetič
3. 4. 2023, 06.16
Deli članek:

V najbolj zahodni slovenski vasi Robidišče, kjer si domačini prizadevajo za razvoj, se krave ne bodo več pasle, nihče ne bo skrbel za širše uveljavljen kolesarski trail center. Pregnali so jih pravni postopki s tožbami in pritožbami.

Twitter
Miha Šalehar je po odhodu iz Robidišča že najavil, da se bo novega podviga lotil na Kaninu.

Da se v Robidišču dogaja nekaj nenavadnega, je v javnosti odjeknilo, ko je podjetje Arbischa, katerega solastnik je znan slovenski novinar in publicist Miha Šalekar, prek slovenskega gorskokolesarskega portala mtb.si sporočilo, da zaradi pravnih zapletov zapira park Robidišče Trail Center, ki je deloval dve leti. Odhaja tudi lastnik ekološke kmetije v Gorenji Trebuši Franc Ličer, ki je v Robidišču pasel čredo okoli 30 krav. Oba sta vložila veliko denarja, Šalehar oziroma njegovo podjetje, ki je upravljalec kolesarskega centra in član GIZ Mravljišče Robidišče, v park, Ličer pa v postavitev ograj in čiščenje pašnikov.

Tožbe in pritožbe so ju izčrpale

Želeli smo ustvariti lepo butično zgodbo in oživiti pozabljeno vas. Za trejle smo storili vse, kar smo kot nepravniki vedeli. Poiskali smo soglasje lastnikov oziroma agrarne skupnosti in pridobili dovoljenje in projektne pogoje zavoda za gozdove. Slednji nas uporabljajo kot primer dobre prakse. Uskladili smo se z direkcijo za ceste. Letos smo načrtovali čezmejno kolesarsko povezavo s Prosnidom,” pojasnjuje Šalehar. Ker pravno formalno ni mogel plačati uporabe kolesarskega parka, je doniral, letos bi v dogovoru z domačini za vas kupil defibrilator. Dodaja, da je bil v svojih zapisih nemara preoster do sosedov: “Sem hvaležen za vso podporo in verjamem, da bodo spet časi, ko jo bo treba pokazati, nam ali pač tistim, ki bodo prišli za nami.”

Moj namen je bil dober. Težko je najti pašnike, v Robidišču se je pokazala možnost. Postavil sem pet kilometrov ograje, zdaj jo na svoje stroške podiram. Sem pričakoval, da se bo uredilo. Pripravljen sem plačati za uporabo zemljišča,” pa pravi Ličer, ki meni, da gre v ozadju za nagajanje.

Anže Petkovšek
V Posočju in širše znan kolesarski park zapira vrata. Upajo pa, da se bo vrnil.

Sporno privoljenje agrarne skupnosti

In kje se je vse skupaj sploh zalomilo? Oba sta uporabljala zemljišča na osnovi privoljenja upravnega odbora Agrarne skupnosti (AS) Logje Robidišče. Ko sta po naših informacijah dve članici začeli oporekati, se je zapletlo. Proti Ličerju in GIZ Mravljišče Robidišče sta vložili tožbe, saj je upravni odbor dal soglasje, ne da bi za to vprašal vse člane AS, kot bi morali po zakonu. “Tudi sam sem član AS in sem šokiran, kako so zadevo peljali. Če nekdo nekaj dela na vašem dvorišču, mora vprašati za soglasje. Oni so stvari vzeli v svoje roke. AS sem večkrat opozoril in predstavil svoje poglede, da se zadeva uredi. Soglasje upravnega odbora za kolesarski center je nično. Gre za namen, da si delijo denar,” poudarja zastopnik tožečih, odvetnik Silvo Komunjar. Na udaru je bil predvsem Šalehar kot upravljalec parka, ki je gostom nekaj malega zaračunal v zameno za vlaganja v park in za prevoze kolesarjev. Zaplet s tožbami in pritožbami je izčrpal tudi Franca Ličerja, oba s Šaleharjem oziroma podjetjem Arbischa sta zato dvignila roke.

Župan Matajurc se želi sestati z vpletenimi

Domačini, ki ju podpirajo, se sprašujejo, kaj je tega bilo treba, saj gre vendarle za razvoj vasi. Kobariški župan Marko Matajurc pravi, da se je z zapletom seznanil šele pred kratkim. S Šaleharjem se je že pogovarjal, škoda je, da za zaplet ni vedel prej, dodaja: “Mi smo za to, da se dobre zgodbe v Robidišču nadaljujejo. Organizirali bomo sestanek z vsemi vpletenimi s ciljem dolgoročnega sodelovanja.” Tudi direktor javnega zavoda Turizem Dolina Soče Viljam Kvalič se strinja, da je treba najti rešitev: “Za take parke, kot je v Robidišču, je veliko povpraševanje. V Posočju bi jih potrebovali vsaj pet.

Anže Petkovšek
Kolesarji v Robidišču

Agrarna skupnost se hoče registrirati po novem zakonu, da bo bolj operativna

Bistvo, zaradi česar je sploh prišlo do vsega zapleta, je, da je AS Logje Robidišče organizirano še po stari zakonodaji, po kateri mora upravni odbor pridobiti soglasje prav vseh lastnikov. In v tem primeru jih niso. Kot pravi predsednik Darko Rosič, ki je tudi član upravnega odbora Zveze agrarnih skupnosti Slovenije, si zato prizadevajo, da bi AS registrirali po noveli zakona, ki določa, da odloča upravni odbor, pri bolj zahtevnih zadevah pa potrebujejo večino glasov deležnikov. S tem bi postali bolj operativni in se izognili podobnim zapletom. Konec februarja so imeli ustanovni občni zbor, na katerem je z 31 deleži sodelovala Občina Kobarid. Ne brez nesoglasij, saj Komunjar njeni pravici glasovanja oporeka. Generalni sekretar Zveze agrarnih skupnosti Slovenije Egon Rebec pa pravi, da ima občina kot deležnik pravico glasovanja.