Lovec na glasbo

Umrl priznani japonski skladatelj in oskarjevec Ryuichi Sakamoto

M. T. V./STA
2. 4. 2023, 19.02
Deli članek:

V starosti 71 let je umrl znan japonski filmski skladatelj, glasbenik, igralec in producent Ryuichi Sakamoto. Sakamoto, ki je med drugim prejel oskarja za glasbo v filmu Zadnji kitajski cesar, je po dolgotrajni bolezni umrl v torek za rakom, pogreb pa je na njegovo željo potekal v ožjem družinskem krogu, so danes sporočili njegovi predstavniki.

Profimedia
Ryuichi Sakamoto

Sakamoto je milijonom po svetu poznan po glasbi za film Zadnji kitajski cesar režiserja Bernarda Bertoluccija, za katero je leta 1988 prejel oskarja in vrsto drugih nagrad. Med drugim je zaigral tudi ob Davidu Bowieju v vojnem filmu Vesel božič, gospod Lawrence, za film pa je tudi napisal glasbo, za katero je prejel britansko glasbeno nagrado bafta.

Sakamoto, ki ga mnogi označujejo za glasbenega genija, je veljal za predhodnika tehna, igral pa je tudi jazz, pop in avantgardo, v zadnjih desetletjih pa je ustvarjal ambientalno glasbo. Bil je navdih mnogim umetnikom. Zaslovel je v pionirski japonski elektronski zasedbi Yellow Magic Orchestra v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, kasneje pa se je uveljavil s svojimi elektronskimi solo eksperimenti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V svoji karieri je sodeloval z mnogimi znanimi glasbeniki in umetniki, med drugim z Brianom Enom, Iggyjem Popom in Davidom Byrneom, pa tudi z mednarodnimi zvezdami, kot sta bosonoga diva z Zelenortskih otokov Cesaria Evora in senegalski pevec Youssou N'dour.

Rojen v Tokiu leta 1952 je že kot otrok začel igrati klavir, kot najstnik pa je med vožnjo v natrpani tokijski železnici štel vse zvoke, ki jih je slišal na poti, poroča agencija Reuters. Za svojega glasbenega vzornika je navedel francoskega skladatelja Clauda Debussyja. Sakamoto je študiral etnomuzikologijo v Tokiu, s posebnim zanimanjem za tradicionalno glasbo japonskega otoka Okinawa ter za indijsko in afriško glasbeno tradicijo.

"Jaz sem lovec," je Sakamoto nekoč povedal za agencijo dpa v New Yorku, kjer je dolga leta živel. "Lovim glasbo po vsem svetu," je dejal glasbenik, ki je s svojimi deli desetletja pisal glasbeno zgodovino.

Leta 2014 so Sakamotu diagnosticirali raka na grlu, zaradi česar se je umaknil iz javnosti. Potem ko je sprva kazalo, da se je uspešno pozdravil, so mu zdravniki leta 2021 diagnosticirali raka danke. Decembra lani je imel na internetu svoj poslovilni koncert.