Merilec hitrosti

Dve ljubljanski cesti, dve kolesarski stezi in različni omejitvi hitrosti

R.T.
13. 2. 2023, 10.34
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 10.39
Deli članek:

Kolesarski župan Ljubljane Matej Praprotnik je izpostavil primerjavo med kolesarsko stezo na Tacenski cesti in kolesarsko stezo ob Dunajski cesti v Črnučah.

Google Maps
Na Tacenski cesti v Ljubljani je omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro.

»Tacenska cesta ima kolesarsko stezo. Omejitev hitrosti je 40 km/h. Dunajska cesta v delu Črnuč ima le kolesarski pas, omejitev pa je višja: 50 km/h. Logično?« se je retorično vprašal radijski voditelj Matej Praprotnik, ki mu je kolo ključno prevozno sredstvo v mestu.

Praprotnik je zato Mestni občini Ljubljana predlagal, da znižajo omejitev hitrosti v Črnučah. Njegov predlog so zavrnili, so pa zapisali, da bodo na njegovo pobudo postavili merilec hitrosti. Obljubljajo, da bodo spremljali učinke in se nato na podlagi rezultatov odločali o nadaljnjih ukrepih.

Zapisali so še: »K večji varnosti bi prispevalo predvsem odgovorno vedenje udeležencev v prometu in njihovo spoštovanje cestnoprometnih predpisov. Še tako izpopolnjena infrastruktura in skrben nadzor namreč ne moreta kljubovati objestnosti posameznikov.«

Kaj pravi na odgovor kolesarski župan Ljubljane: »To razumem tako: tudi če bi postavili izpopolnjeno infrastrukturo, bi bila še vedno nevarna, zato je nima smisla izboljševati.«