Humanitarna pomoč

FOTO: Fajonova v ukrajinske roke predala slovenski reševalni vozili

S.R.
30. 12. 2022, 17.15
Posodobljeno: 30. 12. 2022, 18.30
Deli članek:

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je ukrajinskemu veleposlaniku Andriju Taranu danes predala ključe dveh reševalnih vozil.

Bobo
Predaja reševalnih vozil v Nemčavcih pri Murski Soboti.

Slovenija bo Ukrajini v okviru humanitarne pomoči namenila tri reševalna vozila, pri čemer bosta prvi dve, ki sta v celoti opremljeni v skladu z mednarodnimi standardi, že v naslednjih dneh odpeljani v državo v vojni. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je na sedežu Medicop v Nemčavcih danes obe vozili že predala veleposlaniku Andriju Taranu. "Slovenija je na strani Ukrajine. Na različne načine, tudi z diplomatskimi prizadevanji, predvsem pa z otipljivo materialno pomočjo želimo ukrajinskemu narodu pomagati po svojih najboljših močeh; oprema za reševanje življenj je pri tem na prvem mestu. Srčno si želim, da bi reševalni vozili v Ukrajini kmalu služili zgolj v mirnodobnih časih", je ob današnji predaji donacije povedala ministrica.

Ob tem je ministrica Fajon poudarila pomen slovenske humanitarne pomoči: "Največje žrtve te in vsake vojne so otroci. Doslej je v ukrajinski vojni umrlo že okoli 500 otrok, veliko je pogrešanih in z našo donacijo želimo prispevati k reševanju krhkih življenj".

Bobo
Predaja reševalnih vozil v Nemčavcih pri Murski Soboti.

Tretje vozilo, posebno reševano vozilo za prevoz prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater, opremljeno s transportnim inkubatorjem, ventilatorjem in drugo ustrezno opremo, bodo v ukrajinske roke predali v prihodnjih mesecih. Hkrati bodo od Slovenije prejeli 100.000 evrov pomoči za obnovo rehabilitacijskega doma za invalidne osebe, predvsem otroke in mladino.

Od začetka ruske vojaške agresije na Ukrajino je Slovenija prispevala najmanj 4,3 milijona evrov humanitarne pomoči ter še dodaten milijon evrov za humanitarni projekt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega "Žito iz Ukrajine", so sporočili na spletišču vlade. Dosedanja pomoč Ukrajini predstavlja največji humanitarni prispevek Slovenije v zadnjem desetletju. Zaradi pomoči Ukrajini Slovenija ni zmanjšala nujne humanitarne pomoči drugje po svetu, temveč je znesek slednje v preteklem dveletnem obdobju podvojila.

Bobo
Predaja reševalnih vozil v Nemčavcih pri Murski Soboti.