Dvig cen v domovih za starejše

Januarja bo plačilo za domsko oskrbo zaradi negotovih razmer še nekoliko višje

Dženana Kmetec
30. 12. 2022, 17.17
Deli članek:

Z novim letom se bo v vseh enotah Doma upokojencev Ptuj povišala cena oskrbe. Tokrat najbolj občutno pri osnovni oskrbi – za kar 4,5 odstotka v matični enoti in v Muretincih, najmanj pa v Juršincih, in sicer za tri odstotke.

Bobo
Upokojence znova čakajo podražitve ...

S trenutno še veljavnih 20,50 evra na oskrbni dan se bo cena na Ptuju in v Muretincih povišala za skoraj en evro. Vsi dodatki, ki se zaračunavajo, so odvisni od osnovne oskrbe, kar pomeni, da bo pri številnih stanovalcih skupni strošek na položnici še nekoliko višji. Tudi v Kidričevem bodo plačniki podražitev občutili v primerljivem znesku. Osnovna oskrba se namreč draži za nekaj manj kot en evro na dan. V Juršincih bo mesečna položnica za osnovno oskrbo višja za okoli 20 evrov, v Kopru še evro več.

Šiplič Horvatova: »Razmere so izjemno negotove«

Delež podražitve za oskrbo kategorije IV bo sicer nekoliko manjši kot pri osnovni, kar pa je razumljivo, saj je bila že do zdaj draga. V štajerskih enotah se cene zvišujejo v razponu od 2,5 do 2,8 odstotka, v Kopru za 0,9 odstotka. Najdražja oskrba za tiste, ki so v kategoriji IV (dementne osebe v posebnih oddelkih), bo po novem v enoti Kidričevo znašala 39,13 evra na dan, skupni mesečni strošek pa kar 1213 evrov (31 oskrbnih dni).

Direktorica Doma upokojencev Ptuj Vesna Šiplič Horvat poudarja, da je dvig cen ukrep, za katerega si želijo, da jim ga sploh ne bi bilo treba predlagati, a je glede na projekcije neizogiben. Čeprav so v tem letu poslovali pozitivno, naj bi bila rast stroškov – dosedanja in pričakovana – tako velika, da je že zdaj cene nujno korigirati: »Dvig smo predlagali, ker so razmere izjemno negotove. Nekatere ponudbe, ki jih prejemamo, so višje tudi za 80 odstotkov, izteka se pogodba za dobavo elektrike; ne vemo, kaj bo. Po novem letu bo zaključen razpis za prehrano ... Vse se draži, to dejstvo preprosto moramo upoštevati pri oblikovanju cen oskrbe. Svet zavoda bi lahko predlog tudi zavrnil, a bi s tem sprejel odgovornost. Glede na stanje je to nujen ukrep, če želimo poslovati stabilno.«

Dženana Kmetec
Člani sveta zavoda so predlog kljub nekaj pomislekom potrdili.

Štirje člani sveta za in trije proti

Predlog je bil potrjen s štirimi glasovi, trije so mu nasprotovali – torej za las. Soglasje mora podati še ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, a pri tem zapletov ni pričakovati. Uskladitev je namreč v okvirih njihovih navodil ter ne presega 4,5 odstotka. Nekateri domovi so cene z rastjo stroškov uskladili novembra, ministrstvo je takrat nekatere predloge celo zavrnilo in določilo najvišjo dovoljeno mejo. Podražitev lahko znaša največ 4,5 odstotka. Preostalo razliko med odhodki in prihodki kot posledico višjih stroškov naj bi kril državni proračun. Ptujski dom cen jeseni ni dvigoval, tokrat je to bojda nujno. Marca se obeta še redna letna uskladitev. Kaj bo takrat, je nemogoče napovedati.