Pobuda za oceno ustavnosti vložena

Gregorčič: Če ustavno sodišče ne bo sledilo njihovim argumentom, bodo "pravila igre postala jasna"

S.R./STA
28. 12. 2022, 13.55
Posodobljeno: 28. 12. 2022, 16.10
Deli članek:

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič ter redni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije Matej Avbelj sta ob vložitvi pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS pojasnila nekatere podrobnosti.

Bobo
Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič in avtor pobude za oceno ustavnosti Matej Avbelj.

Kot smo že poročali, je predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič, ki je goreč nasprotnik sprememb zakona o RTV, za danes napovedal predstavitev pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija. Slednjo sta danes na ustavno sodišče že vložila skupaj pravnikom in njenim avtorjem Matejem Avbljem, ki prav tako sodeluje na novinarski konferenci.

Po navedbah Gregorčiča novela zakona s svojo uveljavitvijo neposredno uvaja prenehanje mandatov članom programskega in nadzornega sveta zavoda ter generalnemu direktorju in direktorjev radia in televizije, in sicer brez ugotavljanja zakonsko predpisanih pogojev za prekinitev teh mandatov. S tem se krši tako ustaljena sodna praksa ustavnega sodišča kot tudi sodna praksa sodišča Evropske unije in Evropskega sodišča za človek pravice, so prepričani podpisniki. Pobudo so vložili tudi zato, ker se jim zdi pomembno uporabljati "tiste mehanizme, ki so nam na voljo za omejevanje samovoljnega in arbitrarnega delovanja oblasti, in sicer preko okvirov, ki jih določa naša ustava."

Če bo ustavno sodišče sledilo njihovim argumentom in novelo zakona spoznalo za protiustavno, bo po navedbah Gregorčiča s tem dalo jasen signal, da tako delovanje ni demokratično in je nedopustno. Če pa argumentom ne bo sledilo, bo to za izjemno "pomembna precedenčna odločba, saj bodo taka pravila igre postala jasna in potrjena tudi s strani najvišjega organa sodne oblasti za varstvo ustavnosti in zakonitosti ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin."

Izjavo za medije v povezavi z vložitvijo pobude je ob 15. uri dala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

..........

Vse tri novele zakonov, torej novele zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS, ki so bile potrjene na novembrskih referendumih, so sicer danes začele veljati. Z dnem uveljavitve novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) tako preneha mandat članom programskega in nadzornega sveta zavoda ter generalnemu direktorju in direktorjev radia in televizije. Programski in nadzorni svet RTVS bosta nadaljevala delo do konstituiranja novega, 17-članskega sveta zavoda, generalni direktor Andrej Grah Whatmough pa bo opravljal funkcijo do imenovanja nove, štiričlanske uprave zavoda kot vršilec dolžnosti.

Novi svet zavoda, ki bo nasledil dozdajšnji programski in nadzorni svet, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. V skladu s prizadevanji vlade in civilne družbe, da se javni zavod depolitizira, je novela predvidela, da nobenega člana sveta ne bosta imenovala niti DZ niti vlada.

Predsednika uprave bo v skladu z novelo imenoval svet na podlagi javnega razpisa, dva člana uprave bo svet imenoval na predlog predsednika uprave, delavskega direktorja pa bodo izvolili zaposleni na zavodu.