Krožna menjava

FOTO: Slovenska vojska bogatejša za 40 taktičnih tovornjakov in 38 lahkih oklepnikov

J.V.
13. 12. 2022, 16.50
Posodobljeno: 13. 12. 2022, 20.59
Deli članek:

V Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani je bilo popoldne slovesno.

Bobo
Nova taktična tovorna vozila proizvajalca Rhainmetal MAN.

Obrambni minister Marjan Šarec je danes v Vojašnici Edvarda Peperka v uporabo Slovenski vojski (SV) predal predal 40 taktičnih tovornih vozil 8x8 Rheinmetall MAN, ki jih je Slovenija prejela od Nemčije, in 38 lahkih kolesnih oklepnih vozil LKOV 4x4 proizvajalca Oshkosh Defense iz ZDA, ki jih bo vojska v naslednjih mesecih postopoma uvedla v operativno uporabo. Kot poudarjajo na ministrstvu, bodo nova lahka oklepna vozila LKOV 4x4 pomembno vplivala na postopno izgradnjo obeh bataljonskih bojnih skupin. SV bo do konca leta 2024 dobila 129 omenjenih oklepnikov.

Bobo
Novi kolesniki oshkosh.

"Nove zmogljivosti SV bodo pomembno vplivale na postopno izgradnjo obeh bataljonskih bojnih skupin, obenem pa bodo ta logistična vozila v veliko pomoč pri naravnih in drugih nesrečah oziroma v sistemu zaščite in reševanja," je dejal Šarec. Načelnik Generalštaba SV genmaj. Robert Glavaš je izrazil zadovoljstvo, da po skoraj desetletju suše SV prevzema nova vozila: "Današnji prevzem je prvi v nizu nabave novih, bojnih in ostalih sredstev, ki jih SV potrebuje za svoje delovanje tako doma kot v tujini."

Tovorna vozila smo od Nemčije prejeli v okviru krožne menjave za sredstva, ki jih je naša država kot vojaško pomoč namenila Ukrajini. O krožni menjavi sta se septembra dogovorila predsednik vlade Robert Golob in nemški kancler Olaf Scholz. Slovenija je v Ukrajino poslala 28 slovenskih tankov M55S, v zameno pa prejela 35 težkih nakladalnih vojaških transportnih vozil in pet težkih vodnih cistern.