Kar na daljinsko

Zdaj bodo na Kaninu varno prožili plazove

Neva Blazetič
11. 12. 2022, 07.02
Deli članek:

Delavci Kaskaderja na Kaninu opravljajo še zadnja dela pri nameščanju sistema za daljinsko proženje plazov Gazex.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Njegovo delovanje je predpogoj za varno pripravo prog in zagon zimske sezone. Trenutno je na Kaninu poldrugi meter debela snežna odeja, kar pa zaključnih del bistveno ne ovira. V Sončnem Kaninu si obetajo, da bodo sezono začeli 23. decembra.

Sistem Gazex za daljinsko proženje snežnih plazov je na kaninskem smučišču v preteklosti že deloval, vendar je bil po zaustavitvi žičniških naprav v januarju 2013 v precejšnji meri uničen zaradi velikih količin snega in nekontroliranih snežnih plazov.

Proženje plazov ne bo več nevarno

Od leta 2016, ko je lastnica žičniških naprav Občina Bovec s pomočjo države prenovila krožno kabinsko žičnico in so smučišče ponovno odprli, so plazove prožili z eksplozivom, ki so ga dostavili na ustrezno mesto. Tak način je za minerja nevaren in je v slabem vremenu neizvedljiv. Zato se je upravljavec smučišča Sončni Kanin v sodelovanju s smučiščem Sella Nevea v glavnem odločal za helikoptersko pomoč, vendar so bile tudi pri tem težave, saj je bilo treba počakati na primerno vreme brez megle in vetra. To pa pomeni, da je lahko vmes zapadla velika količina snega, kar je povzročilo samodejno in nekontrolirano proženje plazov. Posledično je urejanje prog lahko trajalo tudi več dni. Prav zato so tudi nad smučiščem Sella Nevea postavili sistem Gazex, v kratkem pa bo nameščen na treh lokacijah na slovenski strani, na eni na Prevali in na dveh na Prestreljeniku.

"Veseli me, da smo z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo oziroma z ministrom Matjažem Hanom dosegli dogovor za financiranje sistema Gazex s strani države, saj je zagotovitev varnega in kontroliranega proženja eden od osnovnih pogojev za zagon zimske sezone. Država pomaga z 457.000 evri," pojasnjuje bovški župan Valter Mlekuž. Oprema je prispela pravočasno, tako da je Kaskader z zahtevnim delom v visokogorju lahko začel sredi novembra.

Ne ovira jih sneg, pač pa nizke temperature

"Izkazalo se je, da je na Prestreljniku potrebna obnova celotnega krmiljenja ter pregled tlačnih posod, na Prevali pa zamenjava celotnega sistema, saj je bil obstoječi uničen," pojasnjuje direktor Kaskaderja Peter Poljanec in dodaja: "Dela se bližajo koncu. Sledi le še vgradnja dodatnega sidra za novi strelni top v živo skalo do globine treh metrov. Razmere na terenu so izjemno zahtevne. Sneg nas niti ne ovira prav dosti, saj na delovišču delajo izkušeni in vrhunsko usposobljeni delavci. Velike težave pa imamo pri vrtanju, saj se temperature spuščajo tudi do minus osem stopinj Celzija in posledično nam zrak v vrtalnih pištolah zmrzuje."

Čaka še helikopterska montaža na Prevali. "S pomočjo helikopterja bomo namestili plinski kontejner in montirali strelne cevi. Ta dela bomo verjetno izvedli s helikopterjem iz tujine, ki lahko dvigne 1100-kilogramski tovor oziroma kontejner na nadmorsko višino 2200 metrov," napoveduje Poljanec. Nato bodo sistem preizkusili monterji iz Francije.

Začetek tik pred božičem

Sončni Kanin se je na zimo po pandemiji ponovno pripravljal v tesni povezavi z upravljavci Selle Nevee Promoturjem. Uvajajo skupno čezmejno vozovnico, ki bo stala 39 evrov, prodajali pa bodo tudi ločene vozovnice. Za smučanje po slovenski strani hriba bo treba odšteti 33 evrov. V Sončnem Kaninu so napovedali, da je predviden začetek zimske sezone 23. decembra. Podobno kot v večini ostalih smučarskih centrih so v negotovosti, ker še ni jasno, kolikšna bo podražitev elektrike, pa tudi pomoč države po interventnem zakonu ni dokončno znana, je povedala direktorica Sončnega Kanina in predsednica Združenja žičničarjev Slovenije Manuela Božič Badalič.