Obletnica nesreče

Log pod Mangartom: Proti hišam zdrvelo 1,5 milijona kubičnih metrov materiala

P.K.
18. 11. 2022, 10.15
Deli članek:

Ta teden mineva 22 let od hude naravne nezgode v Posočju. 15. Novembra 2000 je gmota splazela prvič, dva dni kasneje, 17. novembra, pa še enkrat. Za Marijo, Viktorja, Tončka, Maria, Ido, Lizo in Zlatico je bil usoden.

Arhiv Svet24
Sedem ljudi je umrlo.

Zemeljski plaz Stože pod Mangartom se je sprožil v dveh fazah in je prizadel 4 kilometre oddaljen Log pod Mangartom. Utrgalo se je in v dolino spolzelo dobrih 1,5 milijona kubičnih metrov materiala.

STA
Grozljiva podoba po dogodku.

Ocenili so, da se je gmota premikala s hitrostjo 30 km/h in je hitro dosegla Log pod Mangartom, pri tem pa porušila dva mostova, šest stanovanjskih in gospodarskih poslopij, in poškodoval več kot 20 objektov. Prekinjena je bila tudi regionalna cestna povezava med Bovcem in Predelom in odneseno ali zasuto skoraj dva kilometra km visokogorske ceste na Mangartsko sedlo. V tej naravni nesreči je življenje izgubilo sedem ljudi; Marija, Viktor, Tončka, Mario, Ida, Liza in Zlatica. Liza je prav na dan sprožitve plazu praznovala častitljivih 96 let. Zlatica, ki je bila sicer iz Trente, pa je le dva meseca pred tragedijo v Logu pod Mangartom najela hišo in se vanjo preselila.

Evakuacija več kot sto domačinov

Plazišče, ki je imelo površino okoli dvajset hektarjev, je s svojo rušilno močjo izdolbel v strugi Mangartskega potoka in Predelice do 500 metrov široka in 500 metrov dolgo dolino ponekod poglobljeno tudi za 40 metrov, od Loga pod Mangartom pa zasul in spremenil izgled precejšnjega dela doline reke Koritnice.

Takoj po sprožitvi prvega plazu je bila izvedena evakuacija prebivalcev petih ogroženih hiš ob Predelici. Po nesreči 17. novembra je bilo evakuiranih 149 ljudi, živino in premoženje so varovali gasilci, gorski reševalci in policisti. Vlada RS in Državni zbor sta 21. decembra 2000 sprejela poseben interventni zakon v katerem so bile opredeljene nadaljnje aktivnosti.