Nevarne in škodljive snovi

Najmlajši, ki so ga zasačili pri »vejpanju«, je tretješolec

Dženana Kmetec
3. 11. 2022, 20.40
Posodobljeno: 4. 11. 2022, 06.20
Deli članek:

Uporabe raznih elektronskih cigaret (tudi vejpov) je zadnja leta vse več. Neverjetno oziroma šokantno je, da pogosto nevarne in škodljive snovi, ki so (lahko) v dimu teh naprav, vdihujejo že osnovnošolci. »To je v šolah postala zelo 'moderna' zgodba, predvsem v zadnjem letu. Najmlajši, ki smo ga dobili pri kajenju vejpa, je tretješolec,« pravi Bogomir Širovnik, ravnatelj Osnovne šole Mladika. S podobnimi težavami se zadnje čase ukvarjajo v številnih slovenskih osnovnih šolah.

Dreamstime
Naprave so cenovno precej dostopne, najcenejše stanejo manj kot deset evrov.
Absolutno odsvetovana raba otrokom in mladostnikom
Med elektronske cigarete spadajo tudi vejpi, ki so vse bolj priljubljeni. Gre za elektronsko napravo, ki iz e-tekočine proizvaja dimu podobno paro. Pogosto vsebuje nikotin in različne okuse oziroma arome, ki so praviloma prijetnega vonja in zato še bolj privlačne. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da pogosto vsebujejo različne zdravju škodljive snovi, nikotin pa je za otroke in mladostnike zelo nevaren.

Ne glede na to, kakšne so, kako mamljiv vonj in okus imajo, elektronske cigarete praviloma vsebujejo škodljive snovi. Oblike in načini uporabe se razlikujejo, vsem pa je skupno, da z baterijo segrevajo tekočino, ki se spremeni v aerosol. Tovrstni izdelki se hitro spreminjajo, prav zato postajajo mamljivi tudi za mlajše generacije. Ker so dostopni in razmeroma poceni, so bolj dosegljivi. Nekateri elektronske cigarete uporabljajo kot pomoč pri odvajanju od kajenja, a tega tudi kot alternativo in pomoč pri odvajanju na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ne priporočajo: »Dokler niso ustrezno preizkušene in registrirane kot druge vrste pomoči pri opuščanju kajenja, dokler ni ustreznega nadzora nad njihovo kakovostjo in varnostjo.«

Izkušnje različnih šol zelo podobne

»Pred kratkim smo pri kajenju vejpa zalotili dekleta, ki so sicer zelo pridna, odlične učenke. Takoj smo ukrepali, o tem obvestili starše in se z njimi pogovorili. V zadnjem letu je bilo nekaj podobnih primerov, ni pa stanje alarmantno. Takoj ko zaznamo težave, ukrepamo. Sicer pa je pomembno, da otroke in mladostnike vsi skupaj vnaprej seznanimo s škodljivimi posledicami rabe elektronskih cigaret,« pravi Helena Ocvirk, ravnateljica Osnovne šole Olge Meglič.

Podobne izkušnje imajo na največji ptujski osnovni šoli, Ljudski vrt. Množične uporabe vejpov znotraj šolskih prostorov do zdaj niso zaznali, a to ne pomeni, da se ne ukvarjajo s posameznimi primeri. »V začetku tega leta smo zaznali nekaj poskusov rabe vejpov v šoli, dva ali tri. Pred tem dejansko tega ni bilo. Na to, kaj delajo šolarji v svojem prostem času, mi nimamo vpliva. Nekateri starši naj bi otrokom celo sami dovolili uporabo vejpov, kar se mi zdi neverjetno,« pravi Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica OŠ Ljudski vrt.

Področje, ki zahteva pozornost

Bogomir Širovnik, ki vodi OŠ Mladika, ugotavlja podobno časovno sosledje: »Aprila letos smo zaznali povečanje števila tovrstnih primerov. Le kak primer ali dva pred tem. To očitno postaja moderna zadeva, pri čemer pa si je treba zastaviti več vprašanj, med drugim, kako otroci pridejo do teh naprav. Trenutno sicer ne opažamo množične uporabe vejpov, a je to vsekakor eno izmed področij, ki se jim moramo posvetiti vsi skupaj, šole in starši oziroma skrbniki.« Najmlajši »vejper«, ki so ga dobili pri kajenju, je bil tretješolec: »Imeli smo celo nekoliko starejšega heroja, ki je med poukom potegnil iz torbe vejp in hotel kaditi kar pri šolski mizi.«

Dreamstime
Nekateri starši naj bi otrokom celo sami dovolili uporabo vejpov.

Elektronske naprave tako in drugače

Na nekaterih šolah, tudi na Mladiki, so že zaostrili nadzor v skupnih prostorih, kjer odkrijejo največ primerov. Stranišča, avla, hodniki, marsikje se skrivajo oblaki dima, aerosol, ki pa ga je težko zaznati, saj hitro izpuhti in nima specifičnega vonja kot cigaretni dim. S številnih elektronskih naprav, ki jih uporabljamo v sodobnem času, smo očitno preklopili na še eno, ki je lahko izjemno nevarna in škodljiva, predvsem za otroke in mladostnike. Pot do lastne naprave za vejpanje bi morala biti za otroke in mladoletnike izjemno težka oziroma nedostopna, a očitno ni tako. Starejši učenci naj bi po šolah celo preprodajali te naprave. Cenovno so precej dostopne, najcenejše stanejo manj kot deset evrov. Nekatere so za večkratno uporabo in se baterije polnijo, kot mobilni telefoni, polnila pa se dokupujejo; spet druge so po določenem številu vpihov neuporabne.