Kako pa bo preprečil stavko?

Minister Bešič Loredan: V zadnjem predlogu dviga plač spet ni zdravnikov

P.K./STA
5. 10. 2022, 06.12
Posodobljeno: 5. 10. 2022, 06.35
Deli članek:

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada bodo danes nadaljevali pogajanja. Na pogajalski mizi bodo imeli vladni protipredlog, za katerega sindikati ocenjujejo, da je pomanjkljiv in bodo zahtevali dodatna pojasnila. Med drugim kljub drugačnim napovedim ministra Danijela Bešiča Loredana vanj niso vključeni dvigi plač za zdravnike.

Profimedia
Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada bodo danes nadaljevali pogajanja.

Minister za zdravje Bešič Loredan je namreč po drugem krogu pogajanj minuli teden napovedal, da bo vladni protipredlog, ki so ga sindikatom posredovali v ponedeljek popoldne, vseboval tudi predlog dviga plač zdravnikov in zobozdravnikov. Ti z dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva iz novembra lani niso bili deležni plačnih dvigov, ob tem pa so nastala plačna nesorazmerja, ob katerih so bili nekatere vodilne medicinske sestre uvrščene v višji plačni razred kot nekateri zdravniki.

A se vladna stran, kot kaže, napovedi ni držala. Po besedah predsednice sindikata zdravstva in socialnega varstva Irene Ilešič Čujovič je vladni predlog pomanjkljiv, saj ne samo, da ne vsebuje predloga za plačno skupino E1, torej zdravnikov in zobozdravnikov, ampak tudi ne za plačno skupno E3, medicinskih sester, in celotno plačno skupino J.

Kot je izpostavila, je to v nasprotju z novembrskim dogovorom, da bodo v drugem delu pogajanj še posebej naslovili tiste, ki lani niso bili deležni plačnih dvigov. Prav tako je v nasprotju z izjavo ministrice za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, da bodo spoštovali vse pretekle dogovore s sindikati, je dodala predsednica sindikata.

Bliža se stavka

Poleg že dogovorjenega dviga za en plačni razred na krovnih pogajanjih z javnim sektorjem vladna stran dodatni dvig za en plačni razred tako ponuja le za peščico delovnih mest. Po poročanju Večera bi se glede na vladni predlog izhodiščna plača za dva plačna razreda dvignila delovnim inštruktorjem I, delovnim terapevtom in fizioterapevtom na nekaterih deloviščih ter zaposlenim na delovnih mestih individualni habilitator in tehnolog.

STA
Danijel Bešič Loredan

Sicer pa bo vlada po ministrovih zagotovilih še v tem tednu sprejela tudi izhodišča oz. odgovor na stavkovne zahteve Fidesa, s katerim se bo pogajala ločeno. Upa, da se bodo lahko sestali že do konca tedna. Fides se medtem namreč pripravlja na stavko, napovedano za 19. oktober.

V Fidesu vztrajajo pri zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema, a možnost kratkoročne rešitve vidijo tudi v odpravi plačnih nesorazmerij, a ne šele v spomladanskem času. Vztrajajo, da se tudi plačna nesorazmerja zdravnikov naslovi v ločenih pogajanjih, in ne v sklopu pogovorov s sindikati zdravstva in socialnega varstva, kot je to sprva začrtalo ministrstvo.