Črna statistika

Zaradi več kot 300 Slovencev bodo v soboto zvečer na oknih gorele svečke

P.K.
8. 9. 2022, 09.36
Posodobljeno: 8. 9. 2022, 09.42
Deli članek:

Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije samomor na leto stori 703 tisoč ljudi, v Sloveniji pa okoli 300, od tega večina žensk.

Dreamstime
V soboto ob 20. uri lahko s prižigom svečke na svojem oknu izrazimo podporo preprečevanju samomora ter v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora, in kot upanje za njihove svojce.

Samomor se uvršča med 20 glavnih vzrokov smrti po vsem svetu za vse starostne skupine, zato je preprečevanje samomorov velik svetovni izziv. Stopnja samomorov je dvakrat višja pri moških kot pri ženskah, več kot polovica (58 %) jih samomor stori pred 50. letom starosti, ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki ga obeležujemo 10. septembra, sporoča Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih, (Zbornica – Zveza).

Ujetost in breme

V teku je mednarodna kampanja za preprečevanje samomora 2021–2023 in sicer pod geslom Ustvarjajmo upanje z dejanji in predstavlja opomnik, da obstaja alternativa samomoru. "Noben pristop ni primeren za vse. Obstajajo določeni dejavniki in življenjski dogodki, ki lahko naredijo nekoga bolj ranljivega za samomor. Med bolj pomembnimi dejavniki sta zagotovo ankioznost in depresija. Ljudje, ki so samomorilni, se lahko počutijo ujete ali pa kot breme za svoje prijatelje in družino ter v določenih primerih ne vidijo druge možnosti kot samomor. Pandemija covida-19 je prav gotovo še dodatno prispevala k povečanim občutkom osamljenosti in ranljivosti," meni Darko Loncnar, predsednik Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v psihiatriji pri Zbornici – Zvezi.

Prižgimo svečko

Pri tej problematiki je zelo pomembna vloga medicinskih sester, babic in tehnikov zdravstvene nege, saj so pri prepoznavanju samomorilne ogroženosti in preventivi samomora zelo pomemben člen, še zlasti v službah nujne medicinske pomoči, družinske medicine in psihiatrije. Skupna naloga in odgovornost izvajalcev zdravstvene in babiške nege je po besedah Loncnarja, da se opolnomočijo s strokovnim znanjem o dejavnikih tveganja, ustreznih pristopih in terapevtski komunikaciji, ki je temeljni gradnik terapevtskega medosebnega odnosa med medicinsko sestro in pacientom, v katerem bo pacient lahko zaupal svoje najgloblje čustvene stiske in sprejel strokovno pomoč.

V soboto ob 20. uri lahko s prižigom svečke na svojem izrazimo podporo preprečevanju samomora ter v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora, in kot upanje za njihove svojce.