To se dogaja na šolah

Profesorica na ljubljanski gimnaziji: "Če bi bila jaz fant, bi vas tudi naskočila"

P.K.
8. 9. 2022, 08.07
Posodobljeno: 8. 9. 2022, 09.06
Deli članek:

Po tem, ko smo včeraj poročali o vznemirjeni javnosti, ker naj bi na nekaterih osnovnih in srednjih šolah zaradi spolnega nasilja nad ženskami uvajali pravilnik o oblačenju, se je v zvezi s tem oglasila dijakinja ene od ljubljanskih srednjih šol in razkrila, kakšna je v resnici atmosfera glede oblačenja v šolah. Čakamo odzive vodstva gimnazije.

Dreamstime
Pričevanje nekdanje gimnazijke daje misliti...

Na Osnovni šoli Danile Kumar v Ljubljani naj bi razredniki učencem dali ustna priporočila, naj nosijo majice, ki segajo čez popek, kratke hlače pa do kolen. Na Gimnaziji Jožeta Plečnika Ljubljana pa so v hišni red k pravilu o disciplini in redu dodali del o vedenju in oblačenju: "Dijaki se pri šolskih in izvenšolskih dejavnostih vedejo in oblačijo okolju primerno," je v tem dokumentu zapisano po novem.

Ravnateljica omenjene gimnazije Lidija Žigon je ob tem izpostavila, da niso postavljali kodeksa, pravil, kaj je prav in kaj ne, "pač pa smo dijakinje in dijake pozvali, da sami razmislijo, kaj je za kakšno priložnost primerno. Prav tako se nismo pogovarjali o nikakršnih sankcijah ali posledicah," nam je zatrdila in poudarila, da se je o tej temi, o kateri je "naša družba bolj ali manj tiho, nujno pogovarjati. Ker smo gimnazija, se nam zdi prav, da se z dijakinjami in dijaki poleg vseh drugih tem, pogovarjamo tudi o tem." 

Več lahko preberete v tem prispevku.

Po objavi tega članka se nam je iz omenjene gimnazije oglasila ena od nekdanjih dijakinj -omenjeno šolo je obiskovala prejšnje šolsko leto - in poročala o burnem dogajanju zaradi oblačenja. Sporočila nam je, da so profesorji nemalokrat na neprimeren način komentirali oprave dijakov, “ker pa imajo oni precej večjo moč od nas, učencev, si nekatere moje bivše sošolke niso upale spregovoriti, zato njihove zgodbe predajam kar sama, tudi nekaj lastnih izkušenj kot bivša dijakinja Gimnazije Jožeta Plečnika.”

Obleka je vstopnica v razred

Po njenih besedah je ena od profesoric (njeno ime hranimo na uredništvu) ob koncu lanskega šolskega leta dve dekleti okarala, da "sta oblečeni tako neprimerno, da se naslednjič v enakih oblačilih ne bosta smeli udeležiti njene ure. Naj omenim, da sta pri temperaturi 32 stopinj Celzija nosili 'trenirka' kratke hlače, ki so zagotovo zakrile vse, kar je potrebno. Prav tako je med razredno uro vsakič znova in znova poudarjala, da nas bi moralo biti sram, ker takšne prihajamo v šolo in da naj se začnemo malo spoštovati," prenaša njene besede. 

Najbolj udarna izjava omenjene profesorice je bila po oceni mlade bralke, ko je na eni od razrednih ur puncam dejala, da "če bi bila ona fant, bi jih tudi naskočila. Poleg tega je pogosto pred celotnim razredom izpostavljala dekleta, ki po njeno niso bila primerno urejena. Tudi nekdo iz vodstva šole (ime hranimo na uredništvu), je pred celim razredom izpostavil dve dekleti, z besedami, naj se takoj zakrijeta," poroča nekdanja srednješolka.

Šteje naličene punce

Omenja še eno profesorico, ki je večkrat komentirala njen videz. "Med drugim mi je rekla, da da sem dovolj lepa in luštna, da mi ni treba oblačiti takšnih oblek. Naj pojasnim, da sem nosila majico s kvadratnim izrezom, brez dekolteja, le globljim izrezom na vratu. Ta ista profesorica je pogosto komentirala tudi ličenje deklet. Eni od sošolk je celo razkrila, da šteje, koliko punc ima pobarvane nohte in umetne trepalnice. Enkrat je pred celim razredom izpostavila dijakinjo, da je grda, ker si je tako obrobila ustnice, drugo sošolko pa je sredi pisnega preizkusa zmotila in ji ukazala, naj se nemudoma pokrije. Enega od sošolcev je v toplejšem vremenu poskušala fizično sleči iz jopice, ker je bilo za njene pojme prevroče, ker pa ji je fant odločno nasprotoval, je to le še verbalno izpostavljala.”

Dreamstime
"Zares si moramo zastaviti vprašanje, kdo je zaposlen v javnih ustanovah," je dejala mladenka.

Kdo uči mlade?

Dekle, ki se je z nami povezalo, je izpostavilo še en sporen dogodek. Po njenem pričevanju so v prejšnjem šolskem letu eno celo šolsko uro posvetili splavu. Ena od profesoric je na njej razčlagala, "kako dobra ideja je prepoved splava. Prepričana sem, da je bila ravnateljica seznanjena z njenimi ‘podvigi’, tak človek pa nima nikakršne pravice poučevati v nobeni šoli," so bile besede nekdanje gimnazijke.

Svoje misli je za naš medij zaključila z besedami, da je pomembo, da se "tako velike stvari rešujejo sproti in da se v dijaški skupnosti ustvari varno okolje za vse dijake, da bodo lahko brez strah delili moralno vprašljive izkušnje. Zares si moramo zastaviti vprašanje, kdo je zaposlen v javnih ustanovah, saj - sodeč po izjavah - gre najverjetneje za ljudi, ki bi imeli težavo ločiti med napadalcem in žrtvijo posilstva. Trdo stojim za vsem izrečenim," je svoje misli dijakinja strnila na koncu.

Povezali smo se z vodstvom Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana in jih prosili za odziv na očitke. Te bomo objavili takoj, ko nam jih posredujejo.