Policija nemočna

Na Krasu na delu serijski napadalec na ženske

R.T.
6. 9. 2022, 17.15
Posodobljeno: 7. 9. 2022, 14.46
Deli članek:

Kdo ve, koliko je žensk, ki jih je tako ali drugače v zadnjih letih napadel ali vznemiril P.R. iz okolice Sežane? Napadi se vrstijo že leta, policija je kot kaže nemočna.

Facebook
P.R. z okolice Sežane ima večletno zgodovino nadlegovanja žensk.

Slovenska javnost je še vedno v šoku zaradi zločina, ki se je ta konec tedna zgodil v Mariboru. Vsakič znova se pojavlja enako vprašanje, zakaj se organi pregona na odzovejo prej in osebam, ki nakazujejo znake, da bi lahko škodovale svojim bližnjim, kaznivih dejanj ne preprečijo pravočasno. 

Na socialnih omrežjih se je včeraj pojavil srhljiv zapis ene od uporabnic, ki se je na širšo javnost obrnila z željo, če bi ji kdo lahko pomagal identificirati napadalca s katerim se je soočila konec tedna. Svojo grozljivo izkušnjo je opisala takole:

»Ko sem se vozila iz Spodnje Branice proti Kodretom, me je tip 2x prehitel z avtomobilom...nato je pri odcepu za Gaberje nekam skril avto in hodil peš po cesti proti meni nakar sem ga mirno s kolesom prehitela....Nato me je spet prehitel z avtomobilom in na cesti iz smeri Trebižani proti Mančam spet nekam skril avto...Ko sem s kolesom pridrvela iz ovinka, sem zagledala, da hodi po cesti, nakar se je nenadoma obrnil in skočil sunkovito proti meni, z namenom da me zbije s kolesa in mi očitno kaj naredi....Hvala bogu sem se mu spretno izmuznila, tako da na srečo nisem padla in utrpela hudih poškodb

Glede na opis vozila in registrske tablice, ki ga je podala uporabnica, pa je presenetljivo hitro prišlo tudi do razkritja identitete morebitnega storilca. Več oseb je prepoznalo nekaj več kot 40 letnega P.R. iz okolice Sežane, ki ima za seboj večletno zgodovino napadov na ženske. Na ženske je pred leti prežal na bolj znanih izletniških točkah. Več poročil o njegovih napadih je prišlo iz območja Nanosa in Vremščice, kjer se je lotil več sprehajalk. Ni ga motilo niti to, da so bile v družbi. Nekatere je grabil za stegna, druge za spodnji del hrbta. Nekatera dekleta so se odločila za prijavo policiji, druge, zaradi strahu pred storilcem, ne.

Kljub strahu se je na policijski postaja Sežana nabralo več prijav, a možje v modrem so mu lahko zaradi kršenja javnega reda in miru, oziroma nedostojnega vedenja, zgolj napisali denarno kazen v višini 250 evrov, več od tega, zaradi relativno »mile« narave njegovih dejanj, ne. Že pred leti so policisti PP Sežana razlagali, da dokler ne pride do česa hujšega, drugega ukrepa nimajo. Kot so povedali takrat, policija v svojih postopkih ne ocenjuje mentalne sposobnosti storilca prekrška in tudi nimajo pristojnosti, da bi ga napotili k psihiatru ali v kakšno drugo ustanovo.

profimedia
Za nadlegovanje je predpisana le denarna kazen.

Njegovi sovaščani vedo povedati, da gre za malo posebnega možaka. »Saj veste, nima vsega pospravljenega pod kapo,« nam je dejal eden od njih. Kot smo izvedeli je zaposlen pri enem od lokalnih obrtnikov, živel pa naj bi še vedno pri starših. »Še dobro da dela, da ga šef popazi, da ga še večkrat kam »ne odnese.« , nam še pove sogovornik.