Udarec za potrošnika

Podražitvam ni konca: Za liter olja že štiri evre

P.K., STA
6. 9. 2022, 14.44
Posodobljeno: 7. 9. 2022, 10.37
Deli članek:

Zadnje leto smo priča enormnim podražitvam goriva in živil. Zemeljski in mestni plin sta se podražila za skoraj 60 odstotkov, pri hrani pa najbolj izstopa zvišanje cen olja in maščob.

Facebook
Dva litra olja za osem evrov!

Najbolj so se v zadnjem letu podražila goriva in hrana. Zemeljski in mestni plin sta se podražila za 59 odstotkov, kurilno olje za 43 odstotkov, daljinsko ogrevanje prav tako za 43 odstotkov. Nekoliko manj so se dvignile cene trdih goriv, v enem letu za 24 odstotkov. Pri pogonskih gorivih so statistiki izmerili 41-odstotno podražitev dizla in 35-odstotno podražitev bencina.

Pri hrani najbolj izstopajo podražitve olja in maščob za 25 odstotkov; v tej skupini se je jedilno olje podražilo za 50 odstotkov. Po podobni stopnji so se podražili izdelki iz žit, za 23 odstotkov, od tega kruh za 21 odstotkov.

Bralci ste nas še posebej opozorili na cene živilskega olja. Sporočili ste nam, da ste za liter rastlinskega olja lani odšteli okoli dva evra, ta hip pa za enako olje plačamo še enkrat toliko in sicer štiri evre.  

V spodnji objavi uporabnica facebooka zgrožena ugotavlja, da mora za dva litra rastlinskega olja plačati med sedem in osem evrov.