Strm teren

Udar strele zanetil požar na pobočju Matajurja

R.T.
26. 7. 2022, 09.27
Posodobljeno: 26. 7. 2022, 12.16
Deli članek:

Še pred svitom je zagorelo na pobočju Žalostne gore na severozahodnem pobočju Matajurja. Ker ni padlo dovolj dežja, bodo ogenj pogasili s pomočjo helikopterja.

Danjela Skočir / Facebook
Okoli 9. ure je še vedno gorelo na strmem pobočju Matajurja.

Gasilci PGD Kobarid so ocenili, da je okoli 4. ure požar najverjetneje sprožil udar strele. Zagorelo je na zelo strmem in nedostopnem terenu, nad vasmi Robič, Staro selo in Sužid.

Okoli 9. ure je še vedno gorelo, padavine pa se zaenkrat izogibajo območju Kobarida.

"Na območju požara je precej skalovja, tam je popolnoma neprehoden teren. Gasilci so se takoj odzvali, ko je bil opažen požar, vendar so pričakovali, da ga bo dež pogasil," je poveljnik štaba Civilne zaščite (CZ) Občine Kobarid Aleksander Vončina opisal nočno dogajanje opisal Vončina. Ker se to ni zgodilo, so v jutranjih urah zaprosili za pomoč helikopterja. Helikopter, ki je prišel okrog 10. ure, zajema vodo v rekah Nadiža in Soča.

"Požar je že skoraj pogašen, saj je bilo posredovanje helikopterja učinkovito. V primeru vetra pa bi se požar lahko ponovno razplamtel," je še povedal Vončina, ki si je v spremstvu kobariškega župana Marka Matajurca ogledal dogajanje, poroča STA.