Tudi to se draži

Za manikuro lani plačali 27 evrov, letos je treba zanjo odšteti 35 evrov

P.K.
19. 7. 2022, 10.50
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 10.54
Deli članek:

Podražitve so neobhodne tudi v storitveni dejavnosti. Odjemalci frizerskih in kozmetičnih storitev jih že občutijo. Trenutne cene pa najverjetneje niso najvišje, saj se pričakuje nove podražitve.

Dreamstime
Koliko so se zvišale cene?

“Ne more biti drugače, kot da do višji cen storitev pride tudi pri nas, če se je podražilo vse ostalo. Že zaradi dviga cen materialov (barve, laki in druga sredstva za nego in oblkikovanje las), ne gre brez višanja cen. V svojo škodo pa ne bom delala” nam je povedala lastnica kozmetičnega salona v Ljubljani.

Svoje stranke je na spremembe cen pripravljala dlje časa, pa tudi dvigovala jih je postopoma, tako da je bil šok za odjemalce manjši. "Sem pa za stalne stranke uvedla nek popust. Kar se cen tiče, je manikura s permanentnim lakom in odstranjevanjem prejšnjega nanosa lani pri meni stala 24 evrov, ta hip zanjo računam 27 evrov. Podražitev se mi zdi razumna in ko pogledam, kako so dražile kolegice, ki opravljajo enake storitve, so šle one celo višje. Ena od njih je to storitev iz 27 zvišala na 35 evrov. Pedikuro sem imela včasih po 30 evrov, danes pa pride 35. Še ena druga znanka, ki ima kozmetični studio, jo je iz 32 zvišala na 37.«

Da bi preživela

Prvo podražitev je sicer izpeljala med korono, ko je 'padla' zahteva, da pri svojem delu uporablja zaščitno medicinsko opremo (maska, vizir in drugo), kar vse je morala financirati sama. "Poleg tega je bilo tudi nekaj manj strank v mojem salonu in sem že zaradi golega preživetja rahlo povišala cene," je še povedala. 

Na spletu smo vas vprašali, koliko so se storitve podražile vam. »Moje moško striženje je v 2020 stalo 15,90 evra, lani 16,80, letos pa 17,50 evra, tako da se je cena v dveh letih zvišala za 1,60 evra. Gre pa za frizerko na periferiji in so tu že sicer cene nižje in dvigi manj občutni kot v mestih,« je povedal Denis. »Depilacija je od lani do letos dražja za dva evra, nič posebnega,« ste nam še povedali. »Frizerka mi za pramene na daljših laseh in fen frizuro računa 38 evrov, lani sem plačala 32,« ste še sporočili. V večini ste nam povedali, da so se storitve, ki se jih poslužujete, od lani do letos podražile za nekaj evrov, a glavni skoki cen še prihajajo.

Dreamstime
Naša sogovornica je manikuro s permanentnim lakiranje in odstranjevanjem prejšnjega nanosa laka lani računala 24 evrov, ta hip pa pri njej stane 27 evrov.

Smiljan Škarica, predsednik sekcije frizerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je namreč povedal, da se "določeni kozmetični in frizerski izdelki še dražijo; njihove cene se lahko zvišajo tudi od 20 do 30 odstotkov," je povedal, tako da lahko pričakujemo, da bodo za približno toliko v prihajajočem obdobju narasle tudi cene frizerskih in kozmetičnih storitev. 

Ops, kar brez računa

Opozoril je na pojav nezakonite prakse, ki se je med korono v frizerstvu in kozmetičarstvu razpasla in še vztraja, kar ga skrbi. "Gre za sivo ekonomijo, ki ne prinaša davkov v državno blagajno za razliko od poslovnih subjektov, ki svojo dejavnost opravljajo legalno, saj jo imajo registrirano in plačujejo vse davke, prispevke ter so podvrženi inšpekcijskim nadzorom." Nekateri pa delajo kar doma, v zasbenih prostorih, pri čemer ne izdajajo računov in ne plačujejo dajatev, je povedal Škarica.