To so 'ujeli' sateliti

FOTO: Požar na Krasu viden celo iz vesolja!

P.K.
18. 7. 2022, 15.22
Posodobljeno: 18. 7. 2022, 15.49
Deli članek:

Požar na Krasu, ki se je zaradi izjemne suše in burje hitro širil, je danes uspelo omejiti. Gasilo ga je kar pet helikopterjev.

Arso
Satelit je 'ulovil' oblak dima, ki se je dvigal z območja požara.

Požar je bil tako močan, da so ga so zaznali celo meteorološki sateliti. "Najlepši so posnetki satelita Sentinel 2 Evropske vesoljske agencije (ESA), na katerih se vidi oblak dima, ki se širi z območja požara v smeri burje," so sporočili iz Agencije RS za okolje.

Konstelacija satelitov Sentinel 2 je del Evropskega programa za opazovanje Zemlje Copernicus EU, so pojasnili. Namenjena je predvsem zaznavanju zemeljskega površja za kmetijstvo, gozdarstvo, spremljanje vegetacije, poplavnih območij, plazov, požarov. "Sentinel 2 zaznava sevanje v trinajstih frekvenčnih pasovih v vidnem in bližnjem infrardečem delu spektra. S podatki v vidnem delu spektra tako lahko dobimo sliko dimnega oblaka z ločljivostjo deset metrov, podatki v infrardečem delu spektra pa nam pokažejo žarišča požara - tam je temperatura precej višja kot temperatura tal v okolici," je povedala agencija.

Arso
Infrardeča satelitska slika požara na Krasu, na kateri so vidna njegova žarišča.