Policijski psi

FOTO: Nepogrešljivi štirinožci, ki lovijo roparje in iščejo drogo ter orožje

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
16. 7. 2022, 18.30
Deli članek:

Policistom pri delu pomagajo policijski psi. Slovenska policija jih je konec lanskega leta imela 165, od tega 111 operativnih, preostali so bili mladiči, na šolanju, izločeni iz delovnega procesa ali v postopku prodaje. Za delo s policijskimi psi so usposobljeni 104 policisti – vodniki službenih psov.

Policija
Psi so med drugim zelo uspešni pri iskanju tulcev izstreljenih nabojev.

Službeni psi niso razporejeni po vseh policijskih postajah v državi. V Sloveniji imamo pet policijskih postaj vodnikov službenih psov ter posamezne enote pod okriljem policijskih uprav, tudi generalne. »Službeni psi se uporabljajo za vse policijske naloge, tako za vzdrževanje javnega reda na večjih prireditvah ali tam, kjer je pričakovati množične kršitve, za izsleditev in prijetje storilcev kaznivih dejanj, varovanje državne meje, odkrivanje različnih snovi (droge, eksploziva, smodnika …), sledi telesnih tekočin, trupel, vzrokov požarov … Službeni psi in njihovi vodniki so pri delu pogosto zelo uspešni,« so povedali na Generalni policijski upravi (GPU).

Pes »v službi« najmanj sedem let

»V slovenski policiji trenutno uporabljamo nemške in belgijske ovčarje, rotvajlerje ter nemške kratkodlake ptičarje. V operativno delo jih vključujemo po končanem osnovnem šolanju, kar pomeni med drugim in tretjim letom starosti. Službeni psi opravljajo policijske naloge do desetega, v nekaterih primerih celo do štirinajstega leta, odvisno od zdravstvenega stanja in delovne sposobnosti. Po izločitvi službenega psa iz operativne uporabe se vodnika pozove, da poda vlogo za dodelitev službenega psa v brezplačno rejo. V tem primeru ima vodnik službenega psa na domu, kjer skrbi zanj, hrano in veterinarske storitve zagotavlja policija. Če policist nima pogojev, da bi imel psa v brezplačni reji, se ga praviloma nastani v enoti službenih psov. V redkih primerih se izločenega psa proda.«

Kako je z mladiči? Jih policija kupuje, ima lastno vzrejo? »V policiji imamo lastno vzrejo pasem nemški in belgijski ovčar ter nemški kratkodlaki ptičar, sodelujemo tudi s preostalimi vzreditelji delovnih psov. Ker lastna vzreja v celoti ne zadošča potrebam po službenih psih, jih tudi kupujemo, pretežno v Sloveniji. Če kupujemo pri tujem ponudniku, nam morajo pse pripeljati na test v Slovenijo. Povprečna cena kupljenih psov, starih med 10 in 36 mesecev, namenjenih za splošno uporabo, se giblje od 1700 do 2700 evrov. Cena je odvisna od števila doseženih točk psa na preizkusu ter izpogajane cene s ponudnikom.«

Policija
Policija za podmladek skrbi z lastno vzrejo in nakupi pri vzrediteljih.

Pasji smrček je najboljši detektor

V enem od primerov je pes odkril orožje, skrito za steno, kjer ni bilo nobenih vrat ali kakšne odprtine, niti špranje. Pes je zavohal smodnik, policisti so steno demontirali, odstranili stenske obloge in našli avtomatsko puško ter zalogo nabojev.

Službeni psi so svojim uniformiranim šefom pri delu v veliko pomoč. Na GPU so navedli nekaj primerov, v katerih so se štirinožci posebno izkazali. Zelo uspešni so pri iskanju tulcev izstreljenih nabojev. V veliko primerih so jih našli tudi po več dneh in celo po tem, ko so policisti območje preiskali z detektorjem kovin. V enem od primerov je pes odkril orožje, skrito za steno, kjer ni bilo nobenih vrat ali kakšne odprtine, niti špranje. Pes je zavohal smodnik, policisti so steno demontirali, odstranili stenske obloge in našli avtomatsko puško ter zalogo nabojev.

Štirinožci so dobri pomagači pri iskanju ljudi. Policisti so pogrešano osebo iskali teden dni. Ko so aktivirali psa, specializiranega za odkrivanje trupel, je pogrešano mrtvo osebo našel v nekaj urah. Odlični detektorji so tudi pri iskanju vzrokov požarov, prepovedanih drog in migrantov. Ko so na obmejnem območju iskali skupino migrantov, je služben pes takoj našel sled. Po dobri uri je izsledil večjo skupino oseb, ki se je razbežala. Na kraju so policisti prijeli štiri ljudi, po pol ure sledenja je pes našel še 14 oseb. Prav tako so se policijski psi izkazali pri iskanju oboroženih roparjev ter rešili življenje hudo poškodovanemu povzročitelju prometne nesreče. Ta je po nesreči kraj zapustil peš, glede na sledi je bil težje poškodovan, dogajalo se je sredi zime. Lahko bi se zgodilo, da bi človek omagal, se podhladil ali celo umrl. Policista sta ga s pomočjo službenih psov našla na balah sena, imel je zlomljena rebra, poškodovano vranico, bil je podhlajen.

Policija
Policijski psi so zvezde malih ekranov in filmskih platen, eden takšnih je bil komisar Rex.

Kako je z veterinarji in dreserji

V policiji sta za delo s psi in konji zaposlena veterinar in pomočnica veterinarja, pogodbeno veterinarsko oskrbo zagotavljajo ljubljanska veterinarska fakulteta ter lokalne veterinarske postaje v primerih nujne pomoči psom in konjem. Usposabljanje vodnikov in šolanje službenih psov izvaja oddelek za šolanje službenih psov policijske akademije s svojimi inštruktorji. Policisti vodniki službenih psov s psi dnevno izvajajo vaje, mesečno pa jih organizira enota, kjer vodijo vaje inštruktorji iz enote.

Pes, ki je dal življenje za policiste

Možje v modrem so navedli primer, ko so s pomočjo službenega psa iskali oboroženega morilca. Bilo je maja 2000 v okolici Kamnika. Pobeglega osumljenca so izsledili, ta se je obrnil in vanje uperil avtomatsko puško. Vodnik je spustil službenega psa rotvajlerja, ki je oboroženega ugriznil. Ta je kljub temu streljal v smeri policistov, nato pa orožje uperil v psa in ga smrtno ranil. »S tako pogumno reakcijo je pes zagotovo rešil življenje policistom, ki so bili na kraju dogodka,« so povedali v policiji.