prvi znaki

Veste, kako prepoznamo motnje v delovanju ledvic?

Mare Koren
16. 7. 2022, 18.18
Deli članek:

Ledvice z odstranjevanjem odpadnih snovi in odvečne vode skrbijo za ravnovesje v telesu. Uravnavajo tudi krvni tlak in spodbujajo proizvodnjo rdečih krvničk.

Dreamstime
Delovanje ledvic se lahko poslabša za več kot polovico, preden bolezen zaradi slabšega počutja sploh odkrijejo.

Veliko ljudi se ne zaveda okvare ledvic, saj se ne počutijo nič slabše oziroma jih nič ne boli. Ker pa ledvice ne morejo več odstranjevati iz telesa odvečne vode in odpadnih snovi iz krvi, se te začnejo kopičiti. Delovanje ledvic se lahko poslabša za več kot polovico, preden takšno kopičenje zaradi slabšega počutja sploh odkrijejo. Tako na začetne stopnje okvare ledvic opozorijo zgolj krvne preiskave ali analiza seča, kar pa je poceni in dostopno v vsakem laboratoriju.

Če je še čas

Najpogostejši vzrok nenadne ledvične odpovedi je zmanjšanje dotoka krvi v ledvice, kar se lahko zgodi zaradi nenadoma znižanega krvnega tlaka ali anafilaktičnega šoka, lahko pa je posledica delovanja strupenih kemikalij, zdravil ali ovire v pretoku urina, kar povzroči nabrekanje ledvičnega meha in ledvičnih čašic. Simptomi akutne odpovedi ledvic se pojavijo zelo hitro, običajno v nekaj urah. Med njimi so močno zmanjšana količina urina, slabost in bruhanje, zaspanost in glavobol, bolečine v hrbtu. Tudi v tem primeru takoj poiščite zdravniško pomoč.

Kdo je bolj ogrožen

V najbolj tvegani skupini za bolezni ledvic so ljudje z zvišanim krvnim tlakom, ki je lahko posledica nepravilnega delovanja ledvic, sladkorni bolniki, ljudje z boleznimi srca in ožilja, povečano prostato in avtoimunskimi boleznimi, osebe s preveliko telesno težo in kadilci, stari nad 50 let. Če ste med njimi, prosite zdravnika za krvne preiskave in analizo seča. Poškodba ledvic se lahko potuhnjeno razvija več let in postane v tem času neozdravljiva, kar pomeni, da lahko stanje izboljšamo le z dializo, ki umetno odstranjuje odpadne snovi in odvečno vodo, ali s presaditvijo ledvic. Slednje se v Sloveniji vsako leto zgodi okoli 250 ljudem.