kako bodo ukrepali inšpektorji?

Beda na Blokah: inšpekcijski postopek traja že dlje časa, stanje se iz nadzora v nadzor poslabšuje

J.P.
16. 6. 2022, 17.04
Posodobljeno: 16. 6. 2022, 17.10
Deli članek:

Inšpektor postopoma stopnjuje svoje ukrepe, število živali se zmanjšuje.

Društvo za zaščito konj
Razmere v hlevu

V sredo smo poročali o klavrnem stanju goveda na kmetiji nekje na Blokah. Čeprav sta bili zoper lastnika letos napisani že vsaj dve prijavi, so živali še naprej živele v nič kaj ugodnih razmerah.

Ostal bo brez dveh živali

Kazenski zakonik v 341. členu pravi, da se za mučenje živali smatra, če nekdo »surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje«. Dejanje se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Kdor pa na ta način »muči več živali, ali mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin«, se ga kaznuje z zaporom do dveh let.

Za odgovore in pojasnila smo se obrnili na Veterinarsko inšpekcijo, ki spada pod Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Kot je povedal direktor inšpekcije Branko Podpečan, na tej kmetiji, kjer redijo govedo, inšpekcijski postopek traja že dlje časa, »ker občasno prihaja do zanemarjanja živali«.

Dodal je, da se stanje »iz nadzora v nadzor poslabšuje, tako da tudi inšpektor postopoma stopnjuje svoje ukrepe«, postopoma pa se zmanjšuje tudi število živali. Po tokratnem inšpekcijskem pregledu bosta »od hiše šli« dve živali, stari 14 in 16 let, ki sta »v slabšem rejnem stanjem.«

Človeški faktor

Podpečan je spregovoril tudi o lastniku živali, oziroma, kot je dejal, o »človeškem faktorju«. »Gospod je namreč zaposlen in bo moral razmislit, ali bo lahko oboje opravljal – in službo in rejo doma.«

Kaj torej čaka omenjeni živali? Lastniki jih bo odprodal v določenem roku, sicer mu jih bodo odvzeli. Poskrbeti bo moral tudi za gradbeno ureditev hleva, potem ko so ga zaradi obilnega deževja zalile meteorne vode, »ali pa mu bomo morali živali v končni fazi tudi odvzeti«.