brez maske

Odpuščeni učitelj izgubil in se pritožil

Mitja Marussig/Primorske novice
2. 6. 2022, 20.31
Deli članek:

Učitelj telesne vzgoje Sandi Valentinčič na delovnem sodišču ni uspel s tožbo zoper OŠ Dobrovo, kjer so ga odpustili iz krivdnih razlogov. Pritožil se je še na višje sodišče. »Njegove pravice v postopku so bile kršene, delovno sodišče je odpovedalo na celi črti,« je prepričan njegov zastopnik Marko Blatnik. Odvetnik šole Sebastjan Kerčmar pa pravi: »Sodba je pričakovana.«

Primorske novice
Obtoženi učitelj z odvetnikom

Dolgoletni učitelj športne vzgoje na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo Sandi Valentinčič je oktobra lani dobil odpoved zaposlitve iz krivdnega razloga, ker je nasprotoval pogojem PCT in v šoli ni nosil maske. Ravnatelju Urošu Kobalu tudi ni hotel dokazovati, da izpolnjuje enega od pogojev PCT, saj je menil, da so njegovi osebni zdravstveni podatki strogo varovani in jih delodajalec ne sme zbirati brez njegove privolitve.

Valentinčič ni uspel in se je že pritožil

Vse skupaj se je začelo, ko ga je mesec dni pred tem inšpektor ob nadzoru na šoli oglobil s 400 evri, ker med poukom ni nosil maske. Učitelj je plačilo zavrnil z obrazložitvijo, da za ukrep ni zakonske podlage. To je pozneje potrdilo vrhovno sodišče, novogoriško je temu sledilo in postopek ustavilo. Valentinčič je na tej točki uspel. Ni pa uspel na delovnem sodišču, kjer je tožil šolo zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. »Prejeli smo sodbo, zoper katero smo se pritožili na višje delovno sodišče,« je za Primorske novice potrdil pravnik Marko Blatnik iz pisarne delavske pravne zaščite Sonce, ki Valentinčiča zastopa na delovnem sodišču.

Prepričan je, da je sodišče kršilo temeljne ustavne pravice do sodnega varstva, zaslišanja in poštene obravnave. Valentinčič je na obravnavo prišel brez maske in si je kljub pozivu predsednice senata Mojce Fajdiga ni hotel nadeti. Zapustiti je moral dvorano in ni bil zaslišan. »Tožniku so preprečili prisotnost, niso ga zaslišali, ni mogel postavljati vprašanj, so pa zaslišali delodajalca in priče. Kršeno je bilo načelo enakosti,« utemeljuje Blatnik. Tudi na to se sklicujejo v pritožbi.

Oba vztrajata, da ravnatelj ni imel nobene zakonske podlage za pregled, ali učitelj izpolnjuje pogoje PCT, posledično odpoved iz krivdnih razlogov ne more zdržati. »Delovno sodišče presoja, katera stran je ravnala protipravno. V tem primeru je odpovedalo na celi črti,« je prepričan Blatnik.

»Ravnatelj je spoštoval državne in interne predpise«

»Pritožbo smo dobili v vednost in pripravljamo odgovor nanjo,« je za Primorske novice potrdil odvetnik šole Sebastjan Kerčmar. Kot je dejal, so pričakovali, da bo delovno sodišče na prvi stopnji odločilo, kot je, da bo torej pritrdilo ravnatelju oziroma šoli. »Dejstvo je, da mora šola upoštevati tako državne predpise kot interne akte in predpise šole. Ravnatelj je pri svoji odločitvi spoštoval oboje,« poudarja Kerčmar.

***navodile: frajstil FLEHA Nova Gorica / Delovno sodišče ni dalo prav Sandiju Valentinčiču POUDARK Tožba zaradi odpovedi delovnega razmerja IZJAVA "Tožniku so preprečili prisotnost, niso ga zaslišali, ni mogel postavljati vprašanj, so pa zaslišali delodajalca in priče. Kršeno je bilo načelo enakosti." Marko Blatnik, zastopnik Sandija Valentinčiča OKVIR Odškodnina le, če je bila odpoved nezakonita / Od tega, kako bo odločilo višje delovno sodišče, bo odvisno, kaj bo z odškodninskim zahtevkom, ki ga je Valentinčič vložil, ker mu delodajalec že tri mesece pred odpovedjo ni izplačeval plače, zaradi odpovedi iz krivdnega razloga pa ni upravičen do nadomestila zavoda za zaposlovanje niti do socialne pomoči. Valentinčič sicer zahteva tudi odškodnino zaradi posega v ugled na delovnem mestu. FOTOPODPIS: Obtoženi učitelj z odvetnikom***