eden ključnih mož pri železniških projektih

Aleksandra Pivec ni hotela razkriti lastnika stanovanja, tudi sam se je skrival, zdaj pa je razkrit

Primož Criman, Tomaž Modic, Vesna Vuković / Necenzurirano.si
28. 3. 2022, 05.45
Deli članek:

Lastnik stanovanja, v katerem živi Aleksandra Pivec, je eden ključnih mož pri železniških projektih, za katere je država zadnja leta namenila več sto milijonov evrov.

Necenzurirano.si
Jurkovič za nakup stanovanja ni najel posojila, čeprav si ga zgolj s plačo ne bi mogel kupiti.

Prejšnji teden so na Necenzurirano.si razkrili, da predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec od lani živi v novem stanovanju v Vili Šmartinka na območju trgovskega središča BTC na vzhodu Ljubljane. Kdo je njegov lastnik, ni želela razkriti. Tudi sam se je zelo potrudil ostati skrit. V letu dni se ni vpisal v zemljiško knjigo, zato se za njegovo ime ni vedelo. Do zdaj.

Danes namreč razkrivamo, da je dejanski lastnik 82 kvadratnih metrov velikega »penthouse« stanovanja Dejan Jurkovič, eden ključnih mož pri železniških projektih, za katere je država zadnja leta namenila več sto milijonov evrov. To nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Sam izjav o tem ne želi dajati. Gre sicer za dolgoletnega vodja sektorja za železnice pri direkciji za infrastrukturo, ki spada pod okrilje istoimenskega ministrstva. Pod različnimi vladami je vodil gradnje in investicije v nadgradnje ter obnovo domačih železniških prog, ki jih je sofinancirala EU. Živi na območju Ormoža, od koder prihaja tudi Aleksandra Pivec.

Vse to daje celotni zgodbi dodatno razsežnost, postavlja dodatna vprašanja in verjetno dokončno pojasni, zakaj je Aleksandra Pivec do zadnjega poskušala prikriti, v čigavem stanovanju živi.

STA
Dejan Jurkovič je pod različnimi vladami vodil gradnje in investicije v nadgradnje ter obnovo domačih železniških prog, ki jih je sofinancirala EU.

Kdo je Dejan Jurkovič

Dejan Jurkovič je visoki javni uslužbenec, ki je imel zadnja leta ključno vlogo pri odločanju o tem, kdo od gradbincev bo dobil državne posle. Šlo je za največje infrastrukturne projekte v državi. Večinoma so jih dobivali konzorciji največjih domačih gradbincev.

Marca lani je Jurkovič s ptujskim gradbincem Drava GP podpisal pogodbo o nakupu stanovanja v Ljubljani. Kupil ga je po zelo ugodni ceni. Zanj je plačal 144.000 evrov, torej le 1760 evrov za kvadratni meter na eni najbolj zaželenih lokacij v Ljubljani. Za primerjavo: v zadnjih dveh letih se je cena stanovanjskih nepremičnin, tudi starejših, na tem območju povprečno gibala pri okrog 3000 evrih na kvadratni meter. Država, ki je v isti zgradbi kupila 25 stanovanj za javne uslužbence, je povprečno za kvadratni meter plačala 2800 evrov.

Na vprašanje, zakaj je lastnik stanovanja, v katerem živi Aleksandra Pivec, dobil daleč najugodnejšo prodajno ceno v zgradbi, uradnega odgovora ni. Patricija Kovačec, zastopnica projektnega podjetja Vila Šmartinka, ki je v zemljiški knjigi še vedno navedena kot lastnica stanovanja, izjav ne daje. Po naših podatkih je bila predpogodba podpisana jeseni leta 2020, cena pa dogovorjena nekaj mesecev prej – v času, ko je projektno podjetje predpogodbe podpisovalo z državo. Iz javnih podatkov ni razvidno, da bi podjetje Drava GP zadnja leta sodelovalo pri projektih na železnicah.

STA
Janez Janša upa, da se bo na prihajajočih volitvah v parlament prebila tudi stranka Naša dežela Aleksandre Pivec, s katero bi nato sestavljal koalicijo.

Kje sta se našla z Aleksandro Pivec?

Jurkovič za nakup stanovanja ni najel posojila, čeprav si ga zgolj s plačo ne bi mogel kupiti. Zadnjih 17 let je zaposlen v javni upravi, ob tem pa je v zadnjem desetletju odplačeval 70.000 evrov vredno posojilo, najeto za nakup hiše, v kateri živi. Od kod mu torej denar? Jurkovič javnih izjav o tem ne daje. Ob službi ima že od oktobra leta 2013 odprt status samostojnega podjetnika za druge inženirske dejavnosti in tehnično svetovanje. Ker gre za normiranega samostojnega podjetnika, javnih podatkov o njegovem poslovanju ni. Med zavezanci za DDV ga ni, kar pomeni, da letno dobi manj kot 50.000 evrov prihodkov. Za koga vse je delal, iz javnih podatkov ni mogoče ugotoviti.

Na tej točki pridemo do Aleksandre Pivec. Kot že omenjeno, oba z Dejanom Jurkovičem prihajata z območja Ormoža. Ali in kdaj se je obrnila nanj zaradi stanovanja, ni znano. Po naših podatkih Dejan Jurkovič ni član Naše dežele ali katere druge stranke. Aleksandra Pivec je na različnih funkcijah v vladi od leta 2017. Leto dni pozneje je postala ministrica za kmetijstvo. Pod okrilje njenega resorja spada tudi sklad kmetijskih zemljišč, ki je eden največjih lastnikov zemljišč v državi.

Pogodba o nakupu stanovanja je bila podpisana v dneh ustanovnega kongresa njene stranke Naša dežela. Po naših informacijah je Aleksandra Pivec v stanovanju začela živeti maja lani. Približno takrat so v Ljubljano premestili tudi njenega nekdanjega soproga Tomaža Pivca, nekdanjega uslužbenca Policijske uprave Ljubljana, ki je zdaj zaposlen na Generalni policijski upravi. Petinpetdeset kvadratnih metrov veliko stanovanje so mu dodelili v isti zgradbi, v kateri je takrat že živela Aleksandra Pivec.

Necenzurirano.si
Po naših informacijah je Aleksandra Pivec v stanovanju začela živeti maja lani.

Kako je v isto zgradbo prišel nekdanji soprog?

Je ob vselitvi že vedela, da bo v zgradbi prebival tudi njen nekdanji soprog? Na ministrstvu, ki ga vodi Aleš Hojs, podpredsednik SDS, ki je politična zaveznica Naše dežele, podrobnosti o postopku dodelitve stanovanj ne razkrivajo. Poročali pa smo že, da so imeli na razpisu prednost policisti s štiri- ali petčlanskimi družinami. Tomaž Pivec v stanovanju prebiva sam. Za najemnino ministrstvu za notranje zadeve plačuje 288 evrov. Po naših informacijah Aleksandra Pivec za stanovanje, v katerem je že živela, do decembra lani ni plačevala najemnine, ampak le stroške in pravico do uporabe.

Danes naj bi najemnina znašala okrog 1200 evrov, a tega ni mogoče preveriti. V petek smo se nanjo obrnili z vprašanji, kdaj je Aleksandra Pivec podpisala pogodbo o najemu nepremičnine v Vili Šmartinka, koliko znašajo njene mesečne obveznosti po pogodbi, katere račune plačuje in komu, a odgovora nismo prejeli.

»Aleksandra Pivec kot predsednica stranke Naša dežela veliko aktivnosti opravi v Ljubljani. Glede naslova stalnega in začasnega prebivališča ureja potrebno s pristojnimi organi. Tako bo ravnala tudi v bodoče, ko bo opravljala funkcije, ki zahtevajo takšna poročanja,«  so nam prejšnji teden iz njene stranke odgovorili na vprašanje, zakaj ima stalno prebivališče še vedno prijavljeno na Ptuju. Ali ga ni spremenila, ker bi za to potrebovala soglasje lastnika, a je ta želel ostati skrit? In če, zakaj mu je Aleksandra Pivec pri tem pomagala, če z njim nima ničesar? Za odgovore na ta in druga vprašanja jo bomo zaprosili danes.