Tri minute za pitje in pet minut za umivanje

Časovno "normirana" oskrba starejših: Kdaj bosta ministra Cigler Kralj in Poklukar spremenila sporne določbe?

Polona Krušec
3. 3. 2022, 05.40
Deli članek:

V Srebrni niti, združenju za dostojno starost, so zaskrbljeni ob pogledu na pravilnik o storitvah dolgotrajne oskrbe k zakonu o dolgotrajni oskrbi, v katerem je določeno trajanje storitev, ki so jih deležni stanovalci domov starejših občanov (DSO).

STA
Samo en podpis ministra Poklukarja in življenje slovenskih starostnikov bi bilo bolj dostojno ...

Določitev trajanja posameznih storitev v omenjenem pravilniku je sporna, poudarjajo v združenju. »To jasno povejo izvajalci, ki določila preverjajo v praksi in pri tem ugotavljajo, da so popolnoma neprimerna, nehumana in nerealna za kakovostno in varno oskrbo s socialno noto,« poudarja Srebrna nit.

Če imajo predvidenih pet obrokov na dan, v pravilih pa so določeni trije, kaj bo z ostalima dvema?

"To je popolnoma neprimerno, nehumano in nerealno."

Srebrna nit

Po njihovem mnenju bi pri določitvi trajanja posamezne aktivnosti morali izhajati iz standardov zdravstvene nege, kjer je izvajanje posamezne aktivnosti časovno že opredeljeno. »Časovna opredelitev ne sme biti pavšalna, brez ustreznega preverjanja,« je ključno, na kar želijo opozoriti.

Dreamstime
Združenje je ob pogledu na pravilnik o storitvah dolgotrajne oskrbe k zakonu o dolgotrajni oskrbi na moč zaskrbljeno.

Kaj čakata Cigler Kralj in Poklukar 

»Naj Cigler Kralj in Poklukar nemudoma podpišeta kadrovske standarde in normative!«

Srebrna nit

Po njihovi oceni so popolnoma nesprejemljive tudi določbe – dodatna merila iz pravilnika, ki opredeljujejo, kdaj in kolikokrat se lahko posamezna storitev izvede oziroma obračuna (stroški te se bodo torej poravnavali iz javnih sredstev za dolgotrajno oskrbo) ter kako se storitve med seboj izključujejo na škodo kakovosti oskrbe uporabnikov.

»Strokovno pripravljeni, usklajeni v socialnem dialogu in večkrat preverjeni kadrovski standardi in normativi za obe področji, torej za socialno oskrbo in zdravstveno nego, so ključni za dolgotrajno oskrbo in so že več mesecev pripravljeni za podpis obeh pristojnih ministrov, ministra za zdravje Janeza Poklukarja ter ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja,« so povedali v združenju in podčrtali: »Naj jih nemudoma podpišeta!«

Primož Lavre
Minister Janez Cigler Kralj je drugi podpisnik standardov in normativov.

Kako bodo pili in jedli?

Pripomb k časovnim normativom posameznih storitev iz pravilnika imajo kar precej. Ključne pa se nanašajo predvsem na prehranjevanje in higieno. »Prehranjevanje in pitje sta osnovni življenjski aktivnosti in v nobenem primeru ne bi smeli biti omejeni s predlagano frekvenco, ki je trikrat dnevno. Prav tako ne bi smelo biti omejeno ponujanje pitja samo enkrat na obisk. Nesprejemljivo je tudi, da je hranjenje in pitje skozi usta, vključno s postrežbo hrane in pijače pri osebah z motnjami požiranja, lahko izvedeno le trikrat dnevno, kar ni dovolj za normalno hidracijo človeka pri motnjah požiranja,« jih skrbi.

Kaj pa v primeru, ko ima senior pet obrokov na dan, kot na primer sladkorni bolniki? »Bodo morali malico in večkratno pitje plačati? Predlagani predlog pravilnika je zato nesprejemljiv, saj vodi v omejevanje osnovne življenjske aktivnosti, kar vodi v izsušenost organizma in poveča pojav okužb uropoetskega trakta, ki je pri starejših često prav posledica premajhnega vnosa tekočine,« so pojasnili v Srebrni niti.

Osem minut premalo

Več časa bi bilo treba nameniti tudi starejšim, ki tekočino in hrano prejemajo po sondi ali stomi. »Pri postopkih, kot so priprava na hranjenje, hranjenje in dovajanje tekočine, čiščenje pripomočkov in oskrba nazogastrične sonde ali stome, gre za prekratek časovni normativ, saj že sama namestitev sistema za hranjenje vzame najmanj tri minute. Pri tej aktivnosti je treba upoštevati tudi zagotavljanje varnosti pri hranjenju, to je preverjanje položaja sonde, namestitev uporabnika v ustrezni položaj, aspiracijo zaostanka hrane in počasno aplikacijo hrane ali tekočine. Časovna opredelitev te storitve bi morala biti vsaj 20 minut, medtem ko je v pravilniku za te aktivnosti določenih 12 minut,« so sporočili.

Tudi časovna opredelitev za pomoč pri jutranjem umivanju in negi celega telesa je prekratka. »Za to aktivnost je v pravilniku določenih 25 minut, vključno z ureditvijo pacienta, pripomočkov in izvajalca, kar je občutno premalo,« pravijo v Srebrni niti. Tudi za praznjenje oziroma menjavo urinskih, stomalnih ali drugih zbiralnih vrečk je v pravilniku določenega premalo časa.

Srebrna nit izpostavi še obračanje stanovalcev v DSO, ki ga v dveh minutah, ki sta predvideni za to, ni mogoče opraviti. Za kakovostno in zlasti varno izvedbo obračanja, brez poškodb kože, je povprečna poraba časa vsaj deset minut, poudarja združenje.

Rešitev je ...

Strokovno pripravljeni, v socialnem dialogu usklajeni in večkrat preverjeni kadrovski standardi in normativi, ki so za dolgotrajno oskrbo ključni, so torej že več mesecev pripravljeni za podpis ministrov Poklukarja in Ciglerja Kralja, a omenjena ne kažeta, da bi nameravala to storiti ...