Predvolilni trik?

Kupovanje veteranskih simpatij na račun davkoplačevalskega denarja

Roman Tomac
28. 2. 2022, 15.10
Deli članek:

Tik pred volitvami želi vlada podeliti osamosvojitvena odlikovanja veteranom vojne v Sloveniji. Osrednji veteranski združenji bosta to storili pozneje.

Primož Lavre
Do poslov z državnimi podjetji ne prihaja le Rajko Janša, ampak tudi njegovi znanci.

Več kot 60 tisoč veteranov desetdnevne vojne za Slovenijo bo od države že čez nekaj dni dobilo darilo. Vlada jim bo ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije podarila spominske medalje, ki jih je za 360 tisoč evrov kupila pri podjetju 3Kem. To v poslovni javnosti velja za popolno neznanko, na javnem naročilu za dobavo medalj pa je zmagalo kot edini ponudnik. Sledi posla vodijo do poslovneža Rajka Janše, brata predsednika vlade, ki je v zadnjem letu dni in pol za mnoge direktorje državnih družb postal prva izbira za dobavo poslovnih daril.

Ena ponudba

Vlada Republike Slovenije
Posebne medalje za veterane vojne

Za podelitev medalj se je vlada Janeza Janše odločila maja. Takrat je ugodila predlogu veteranskih organizacij, ki so želele, da medalj ne bi prejeli samo vsi veterani vojne za Slovenijo, ampak tudi drugi posamezniki in organizacije, zaslužni za samostojnost. Ustanovila je posebno komisijo za spominske medalje, ki jo vodi Bojan Pograjc, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in Janšev dolgoletni prijatelj. Nato se je lotila še iskanja dobavitelja.

V začetku julija je tako generalni sekretariat vlade, ki ga začasno vodi Janja Garvas Hočevar, objavil javno naročilo za dobavo 80 tisoč spominskih medalj z vgraviranim grbom države, pripadajočo šatuljo in škatlo. Izbrani ponudnik bi moral 70 tisoč medalj dobaviti najpozneje do konca septembra, ostalih 10 tisoč medalj pa po potrebi do konca leta. Čeprav so se za posel zanimala tudi podjetja, ki se že vrsto let ukvarjajo s prodajo poslovnih daril, med njimi tudi medalj in pokalov, na koncu nobeno ni oddalo ponudbe.

Po običajni poti, brez zvez

To je kot edino storilo podjetje 3Kem, ki je registrirano za poslovno svetovanje. Za eno medaljo je prvotno ponudilo ceno 4,8 evra, a je ta presegala dovoljeni proračun generalnega sekretariata vlade. Po pozivu so v podjetju 3Kem znižali ceno na 4,5 evra na medaljo in s tem prišli do posla. Samo z dobavo medalj bo ustvarilo toliko prihodkov, kot jih je pred tem v celem letu.

Kako mu je to uspelo, če se še pred kratkim ni ukvarjalo z dobavo tovrstnega blaga? »Za posel smo izvedeli na javnem portalu, ki ga redno spremljamo. Prijavili smo se v ustreznem roku in zadostili osnovnim zadevam, da smo posel dobili,« je pojasnil Sašo Krmac, vodja prodaje v podjetju 3Kem, ki je uradno v lasti njegovega brata in zasebnega zobozdravnika Uroša Krmaca. Poudaril je, da je podjetje posel dobilo po običajni poti in brez zvez. Pred tem je Sašo Krmac osem let kariere preživel v ljubljanski družbi Ram2, za katerega je na domači poslovni sceni dlje časa znano, da mu pri poslih z lobiranjem pomaga Rajko Janša. Da pozna Rajka Janšo, je potrdil tudi on.

Podelitve z zamudo

Skladno z odlokom medaljo izročajo predsednik Vlade Republike Slovenije, ministri, državni sekretarji ali predstojniki organizacij, ki zaposlujejo ali združujejo dobitnike medalj, na posebni svečanosti ali med drugimi primernimi dogodki v povezavi s 30. obletnico samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Kot so nam še sporočili iz Ukoma, razdelitev medalj že poteka: »Najprej je bila možnost ponujena veteranskim združenjem (društva, zveze …), ki medalje lahko razdelijo svojim članom. Svojo pripravljenost morajo sporočiti upravi za vojaško dediščino pri ministrstvu za obrambo, prav tako poteka izročitev medalj drugim vojnim veteranom, in sicer prek ministrstva za obrambo.«

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), kjer je dejaven tudi Janša, nam niso hoteli zaupati, kdaj bo slovesna podelitev spominskih medalj in kdo jih bo podeljeval, morebiti premier tik pred volitvami. Prav tako nam niso sporočili podatka, koliko upravičencev do spominske medalje je med njihovimi člani. Predsednik Lojze Peterle nam je dejal, da so o tem obvestili svoje člane, vendar še niso dobili vseh odgovorov, šele nato se bodo pogovorili, kdo in kdaj bodo podeljevali medalje.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zveza policijskih veteranskih društev Sever pred volitvami ne bosta podeljevali medalj, ampak bosta to storili do dneva državnosti, ko bo že 31. obletnica. V ZVVS bodo medalje podeljevali predsedniki območnih združenj, v zvezi Sever pa predsedniki regionalnih društev.