Hitri test kot podlaga za prebolelost

Vlada nas z novim režimom znova vodi v nočno moro

Luka Tetičkovič
31. 1. 2022, 15.11
Posodobljeno: 31. 1. 2022, 15.51
Deli članek:

Če ste se okužili in računate na status prebolevnika, s katerim želite prehajati državne meje, si raje samoplačniško zagotovitev PCR test.

Nina Klement
Če ste se okužili in računate na status prebolevnika si priskrbite samoplačniški PCR test, saj vam ta status na podlagi HAGT na mejnih prehodih ne bo priznan.

Minister za zdravje Janez Poklukar je vnovič napovedal spremembo v načinu testiranja. Po novem hitrih testov ne bo več treba potrjevati s PCR testi. To je pomembno predvsem za pridobitev statusa prebolevnika, ki ste ga prej lahko pridobili le ob pozitivnem PCR testu.

A to spet prinaša zaplete pri prehodih državnih meja, saj na evropski ravni glede tega še ni soglasja. Poklukar pričakuje, da bo do tega prišlo kmalu. Zaenkrat to pomeni, da boste preko tega postopka do potrdila o prebolelosti prišli le za območje Slovenije. Še vedno pa si lahko samoplačniško plačate PCR test in tako do potrdilo o prebolelosti pridete za območje EU.

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar je državljane prosil za potrpljenje.

Od sosednjih držav HAGT kot pogoj za prebolelost priznavajo Italija, Hrvaška in Madžarska, vendar vam tako pridobljeno potrdilo še vedno ne bo veljalo ob prehodu meje. Avstrije (še) ni med njimi. V EU rezultat hitrega testa kot veljaven dokaz o prebolelosti priznava samo 12 držav članic.

»Ljudje so jezni, pri prehajanju meje z Italijo veljajo specifična pravila, ko prečkamo mejo z Avstrijo, spet nove zahteve, znotraj nekaterih držav veljajo četrta pravila ... Uvajanje specifičnih zahtev in pravil znotraj posameznih držav je sicer dovoljeno, ampak, ali res potrebujemo še bolj kompleksen sistem? Zato je še posebej pomembno, da so pogoji v vseh državah enaki, soočanje z virusom pa poenoteno,« je v intervjuju za sobotne Novice Svet24  dejal epidemiolog Mario Fafangel.

Primož Lavre
Mario Fafangel

Nas vlada znova vodi v nočno moro?

»V Sloveniji smo sicer nekaj časa HAGT enačili s PCR-jem, kar pa se je kar hitro spremenilo v nočno moro. Ljudje so sprva menili, da je uvedba HAGT odlična ideja, nato pa so jih hitro začeli zavračati. Težava je bila namreč v tem, da tisti, ki so virus preboleli, prebolevnosti niso imeli priznane vsepovsod,« je bil jasen Fafangel.

Hitri test kot dokaz o prebolevnosti zaenkrat velja v Španiji, Švedski, Danski, Finski, Hrvaški, Cipru, Češki, Norveški, Slovaški, Italiji, Litvi in Madžarski. Nemčija in Avstrija naj bi to načrtovali.

Zakaj sprememba v tem trenutku?

Na ministrstvo za zdravje smo se obrnili z vprašanjem zakaj sprememba v trenutku, ko matematični modeli kažejo, da smo dosegli vrh okužb iz česar sledi, da bodo te kmalu začele razmeroma strmo upadati. Napoved sledi iz priloženega grafa, ki ga je pripravil matematik Janez Žibert iz Zdravstvene fakultete UL.

Janez Žibert
Po matematičnem modelu Janeza Žiberta (ZF UL) bo stopnja okužb kmalu začela upadati.

Ministrstvo nam na vprašanja ni odgovorilo, ob tem pa nas je vnovič povabilo k ogledu tiskovne konference. Znova so našteli razloge za svojo odločitev, ki je namenjena: obvladovanju virusa, zaščiti zdravstvenega sistema, zaščiti zaposlenih v zdravstvu pred izgorelostjo, enostavni dostopnosti prebivalcev in nenazadnje tudi smotrni porabi sredstev.

Druga sprememba v dveh tednih

Pred dvema tednoma smo bili priče dolgim kolonam pred testnimi točkami, ljudje so na odvzem brisa čakali več ur, več kilometrske kolone pa so povzročale težave v prometu. Ministrstvo za zdravje je zato s spremembo režima testiranja PCR teste že namenilo le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta. Ob novih spremembah lahko med vrsticami beremo, da laboratoriji vendarle niso tako obremenjeni, da ne bi zmogli samoplačniških PCR testov, kar napeljuje na misel, da je pri ministrovi odločitvi prevagal zadnji od navedenih razlogov – smotrna poraba sredstev.

Ministrstvo smo vprašali še ali je sprememba režima testiranja začasne ali trajne narave. V primeru da je začasne narave smo jih prosili za informacijo kako dolgo pričakujejo, da bo ukrep v tej obliki veljaven. Na vprašanje nam niso odgovorili.