Podražitve

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji najvišje od oktobra 2008

M.M.
20. 12. 2021, 10.19
Posodobljeno: 20. 12. 2021, 11.29
Deli članek:

Cene življenjskih potrebščin so se novembra 2021 glede na lanski november zvišale za 4,6 odstotka, kar je najvišja inflacija od oktobra 2008.

Profimedia
Dokler se razmere na svetovnih oskrbovalnih in energetskih verigah ne umirijo, lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo rast inflacije.

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se novembra 2021 glede na lanski november zvišale za 4,6 odstotka, kar je najvišja inflacija od oktobra 2008, ko je znašala 4,9 odstotka, je sporočil državni statistični urad. Gre pa za enkraten učinek na inflacijo v Sloveniji po oceni Banke Slovenije, predvsem zaradi rasti cen energentov na mednarodnih trgih, kjer se prihodnje leto pričakuje umiritev.

Bistveno dražja energija in gorivo

»Trenutna rast je posledica visokih cen nafte in zemeljskega plina na mednarodnih trgih. Novembra so se ponovno močno zvišale tudi cene toplotne energije in pogonskih goriv,« ugotavljajo v Banki Slovenije. Po uradnih statističnih podatkih so bile cene blaga v Sloveniji novembra v povprečju za 6,2 odstotka višje kot leto poprej, cene storitev pa za 1,5 odstotka.

K mesečni inflaciji so za 0,2 odstotne točke največ prispevala dražja pogonska goriva ter oblačila in obutev. Dizelsko gorivo je bilo na mesečni ravni dražje za 4,8 odstotka, bencin pa za 3,8 odstotka. Oblačila in obutev so se novembra podražili za 2,6 odstotka. V mesečni primerjavi so se izraziteje podražile tudi toplotna energija in najem stanovanj (za 8,2 odstotka), tobak (za 2,6 odstotka), paketna ponudba (za 1,9 odstotka), avtomobili (za 1,2 odstotka), gospodinjska oprema (za 0,8 odstotka) in stanovanja. Ta povečanja so prispevala k inflaciji za 0,1 odstotne točke.

Inflacija se bo v prihodnjih mesecih še povečevala

Osnovna inflacija, merjena brez vpliva cen energentov, hrane, alkohola in tobaka, je medtem dosegla 2,7 odstotka, zato v centralni banki pričakujejo rast inflacije v prihodnjih mesecih, dokler se ne umirijo razmere na svetovnih oskrbovalnih in energetskih verigah.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, uporabljenim v primerjalni analizi v Evropski uniji, je bila novembra v Sloveniji 4,9-odstotna, kar je 1,4 odstotne točke več kot oktobra.