Na tnalu

Vizjak močno udaril po Petanu, predlagatelji po Vizjaku, odločali bodo pa poslanci NSi

S.R./STA
17. 12. 2021, 10.06
Posodobljeno: 17. 12. 2021, 13.06
Deli članek:

Izvoljenci ljudstva bodo danes odločali o osmem predlogu za interpelacijo proti ministru tretje vlade Janezu Janši. Tokrat je na vrsti okoljski minister Andrej Vizjak.

Bobo
Vizjak se danes zagovarja pred poslanci.

Državni zbor danes čaka predvidoma več kot 16 ur trajajoča razprava o usodi ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki ga je do te točke v prvi vrsti pripeljala tako imenovana afera "glupi davki." Vizjakovo razrešitev predlagajo opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levice, SAB in Nepovezani poslanci.

Za njegovo razrešitev bodo ključna opredelitev poslancev NSi. Opozicija jih ima samo 43, potrebnih pa je 46.  Predsednik NSi Matej Tonin je večkrat javno povedal, da minister Vizjak ne uživa več njihove podpore, zato pričakuje, da bo sam odstopil oziroma da ne more več računati na podporo NSi. Na ponedeljkovi seji izvršilnega odbora stranke pa naj bi poslancem predlagal, da se pri odločanju o interpelaciji vzdržijo glasovanja in s tem ohranijo koalicijo do rednih volitev.

Na portalu Necenzurirano.si medtem danes poročajo o dodatnih podrobnostih iz vojne za Terme Čatež, pri čemer so objavili tudi dokument, ki Vizjakove trditve, da je takrat ves čas ščitil interese države, postavlja na laž.

Vizjak je v izjavi pred začetkom interpelacije nekaj ostrih besed namenil drugemu akterju s spornih posnetkov Bojanu Petanu. Poudaril je, da je interpelacija zoper njega v celoti neutemeljena ter da sloni na 14 let starih nezakonitih prisluhih in njihovi montaži. Kot je pojasnil, bo interpelacija tudi priložnost, da pojasni, kaj se je takrat okoli Term Čatež dogajalo, kako je "Bojan Petan škodljivo deloval v tej družbi, prevzel družbo s pomočjo nekaterih akterjev države, kot je takratno vodstvo Nove Ljubljanske banke, tudi Agencije za trg vrednostnih papirjev."

Bobo
Vizjak se danes zagovarja pred poslanci.

Po Vizjakovih navedbah je "naravnost neverjetno, kako lahko danes, ko je evidentno jasno, da je s to potezo oškodoval za več kot 100 milijonov evrov državnega premoženja, da ni plačal davka v višini 5 milijonov od kapitalskega dobička in da je v kazenskih postopkih več kot deset let, da se temu človeku pravzaprav nič ne zgodi." Sam se mora po lastnih besedah pred "mediji in politiki, ne pa pred sodiščem," zagovarjati za svoja "prizadevanja, da ne pride do škodljivega prevzema." . Petan pa "ravno nasprotno, ne samo, da se mu nič ni zgodilo, še naprej uživa nekaj sto tisoč evrov plače letno."

Meni, da ima dovolj argumentov, da danes odgovori na vsa vprašanja poslancev. Dejal je še, da je interpelacija resna stvar, ki jo sam jemlje tudi zelo osebno, ter da ima ministrstvo pod njegovim vodstvom kaj pokazati.

Ne razume, kaj je javni interes

Predlagatelji so na drugi strani prepričani, da interpelacije sploh ne bi smelo biti. 

"Ko greš v politiko, moraš imeti pri sebi jasno razčiščeno, kaj je javno in kaj je zasebno, predvsem pa, kaj je javni interes," je v predstavitvi očitkov ministru Vizjaku dejal poslanec Rudi Medved. Spomnil je na izjavo nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel, da tisti, ki se odloči življenje posvetiti politiki, ve, da njegova glavna naloga ni služenje denarja, a prav tega po Medvedovih besedah Vizjak ne razume.

Pri Vizjaku pa gre ves čas za denar, so prepričani v poslanskih skupinah LMŠ, SD, SAB, Levice in NeP. "Minister ne razume, kaj je javni interes. Razkritje njegovega famoznega dogovarjanja z Bojanom Petanom o obvladovanju Term Čatež je samo razgalilo njegovo domačijsko razumevanje njegove vloge, ko je na oblasti. Razgalilo pa je tudi način delovanja preteklih vlad Janeza Janša in sedanje vlade, v katerih je sedel in še sedi Vijak ," je še poudaril Medved.

Bobo
Vizjak niti ne bi mogel biti minister v vladah, ki vsaj malo dajo na osebno integriteto svojih članov, je poudaril Rudi Medved,

Državo jemljejo kot plen

Vsakokratna Janševa vlada ob prihodu na oblast po njegovih besedah državo jemlje kot plen. "Vse to smo ves čas vedeli, Vizjak nam je to le približal v poljudnem, vsem razumljivem jeziku," je dejal. Boj za Terme Čatež je po Medvedovi oceni le ilustracija tedanjega časa in način delovanja tedaj vladajoče politike. "Pogovor dveh sokrajanov, pri čemer je en minister, drugi pa tranzicijski poslovnež," je dejal.

V spominu bo javnosti po besedah poslanca ostal stavek "davke boš plačal... škoda, to je glupo". "To je rekel minister, ki je prisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in deloval za blaginjo Slovenije," je poudaril in dodal, da je plačevanje davkov brez dvoma skrb za blaginjo Slovenije.

"In kaj dobimo v ministrovem odgovoru? Potrditev, da Vizjak ne razume, kaj je javni interes. Zato nam je že na prvih straneh zagovora postregel s pravljico o nedolžnem ministru in kdo ve koliko razbojnikih. Najprej je dvomil v avtentičnost posnetka, kar nas bi lahko navedlo na misel, da tega sploh ne govori on, potem pa se je zavedel, da je na posnetku on, a je žrtev, saj da ga je Petan napeljeval k spornim izjavam," je bil kritičen Medved.

Rad kupuje delnice

So pa predlagatelji interpelacije prepričani, da Vizjak, ki mu je razmeroma tuje zasledovanje javnega interesa, pri zasebnem nima težav. "Rad kupuje delnice državnih podjetij, kar je sicer pravica vsakega državljana, tudi ministra, a pri slednjem bi moralo vselej veljati načelo zadržane previdnosti, ker se lahko hipno pojavi sum o zlorabi notranjih informacij. In se tudi je pojavil," je dejal Medved.

Pojasnil je, da se je Vizjak že leta 2012 zapletel z nakupom delnic Telekoma Slovenije, le dan po tem, ko je ko je vlada v tajnosti soglašala z višjimi dividendami, kot so bile sprva predvidene.

Referendum o noveli zakona o vodi

Odstop ministra je stvar politične higiene, so prepričani predlagatelji interpelacije. "Stvar vsaj minimalne odgovornosti do državljanov pa bi bil odstop vlade Janeza Janše," je sklenil Medved.

Vizjaku očitajo tudi, da je sam grožnja okolju, na kar da kaže referendum o noveli zakona o vodi. Vizjak bi moral po mnenju predlagateljev interpelacije odstopiti že tisti večer. Kot je poudaril Medved, je skoraj 87 odstotkov udeležencev referenduma dalo jasno sporočilo, da minister ogroža okolje.

"Spet niste razumeli sporočila ljudi. Na volišču ste rekli, da bo glas proti zagotovo tudi glas proti vladi. In tako je tudi bilo, ampak ne predsednik vlade ne minister nista razumela sporočila ljudi," je dejal.

Očital mu je, da je pri pripravi zakona izključil stroko in omejil javnost. "Po prekratki javni razpravi ste v besedilo zakona dodali nove člene, ki se pozneje izkažejo za škodljive. Tudi v strokovni javnosti so bili soglasno grajani," je poudaril.

V tej vladi po Medvedovih besedah dojemanja, kdaj je kakšen minister poteptal vse standarde, preprosto ni. "Vlada deluje po principu naši-naši, ko pa gre za denar, hitro najde skupni jezik tudi z levimi tajkuni, zdravstvenimi dobavitelji, gradbenimi baroni... Vizjak ve o teh dogovarjanjih več kot kdorkoli, razen verjetno premierja," je dejal.