Medved razdejal pet čebelnjakov ob hišah

"Bojim se, da ga bom srečal, ko bom denimo zvečer odnesel smeti"

Saša Dragoš / Primorske novice
5. 11. 2021, 18.10
Deli članek:

Prejšnji teden je medved poškodoval štiri čebelnjake na Cerkljanskem, nekaj tednov prej pa enega uničil. Ali gre za isto medvedko, ki si je pred tedni postregla s čebeljimi pridelki v Idriji, ne vedo. Medtem ko si v Idriji prizadevajo za umik mesta z območja medveda, so v odmaknjenih cerkljanskih vaseh do zveri strpni.

Primorske novice
Razdejan čebelnjak po obisku medveda.

Čeprav je medved prejšnji teden v cerkljanski vasi Reka poškodoval tri čebelnjake in še enega v sosednji vasi Straža, ga domačini še niso videli. Zato ne vedo, ali gre za medvedko z mladiči, ki se je pretekle mesece sprehajala po Idriji in uničila dva čebelnjaka.

»Na nasprotnem bregu je medved ponoči pod opuščeno kmetijo dodobra uničil čebelnjak. Pri nas pa je razdejal le en panj, ki smo ga takoj nadomestili. Odtlej se ni vrnil. Zato nas ni strah,« so povedali v družini Mavrič z Reke in dodali, da hrane letos manjka za vso divjad in zveri ter da se medved zgolj bori za preživetje. Čebelnjak je poškodoval tik ob hiši. Podobno v središču vasi Reka in v sosednji vasi Straža. Pod opuščeno kmetijo v Orehovski grapi pa je naseljen čebelnjak povsem razdejal. Nekoliko više v grapi je pred dobrim mesecem dni Viktorju Gateju uničil 25 panjev s čebelami.

Ne ustavi ga nobena ograja

V bližini s kar 250 panji gospodari največji idrijsko-cerkljanski čebelar Marijan Lapanja. »Čebelnjake imam dobro zavarovane. Tudi z električnim pastirjem in ustrezno napetostjo elektrike v njem. Dobro vem, da medveda nobena ograja ali nižja napetost elektrike ne zadrži,« je tudi Lapanja povedal, da se za svoje čebele ne boji. Bolj ga je strah za ljudi. »Medvedi se obnašajo nenavadno. Prvi napad na čebelnjak pri sosedu Gateju ter dva od štirih v Reki in Straži pretekli teden so se ponoči zgodili tik ob naseljenih hišah. Verjamem, da se tak medved ne bi ustrašil niti človeka. Bojim se, da ga bom srečal, ko bom denimo zvečer odnesel smeti. Bojim se za ljudi. Medvedi so se pretirano razmnožili in približali naseljem,« meni Lapanja.

Primorske novice
Hrane letos manjka za vso divjad in zveri, medved se zgolj bori za preživetje.

Hlačajo tudi sredi naselij

Na medvede v Idriji in na posnetek z medvedom sredi blokovskega naselja v Kočevju je ministra Andreja Vizjaka in Jožeta Podgorška opozoril poslanec Samo Bevk. Idrijskega poslanca je v poslanskem vprašanju zanimalo, kdaj bo Idrija izvzeta iz območja varovanja rjavega medveda, kaj bosta ministra storila za varnost ljudi in kdaj bo nared za letos načrtovana strategija za upravljanje z zverjo, ki naj bi nadomestila zastarelo iz leta 2002. »Rjavi medved je zavarovana živalska vrsta po celotnem območju Slovenije in urbana območja niso izvzeta. Takšno razumevanje je potrdila tudi sodba Evropskega sodišča v podobni zadevi,« je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak dal vedeti, da mesta Idrija ni mogoče izvzeti iz varovanja. Niti v novi strategiji, ki skupaj z akcijskim načrtom za upravljanje rjavega medveda do leta 2025 čaka, da jo sprejme vlada.

Je tisoč medvedov dovolj za izvzem?

Vizjak je dodal, da si zaradi ugodnega stanja več kot tisoč medvedov v Sloveniji prizadeva, da bi ga izvzeli iz varovanja. »Na letošnjem Svetu za okolje v Luksemburgu sem hrvaškima ministroma predlagal, da zaradi ugodnega stanja rjavega medveda v Sloveniji in na Hrvaškem tega izvzamemo iz zavarovane vrste in z njim upravljamo podobno kot z živalskimi vrstami, ki niso zaščitene po habitatni direktivi,« je povedal Vizjak. »Pogovarjam sem s številnimi kolegi ministri in iščemo rešitve. Te gredo v smeri povedanega. Recimo, da smo lahko zmerni optimisti, da bomo spremembo dosegli,« je dodal kmetijski minister Jože Podgoršek. Odločale bodo torej evropske institucije in odločile prav gotovo ne bodo kmalu. Doma so zaradi nasprotovanj naravovarstvenikov skupinskim odstrelom na voljo odstreli z ustnimi odločbami. »Če pride do ogrožanja ljudi, je odstrel takoj,« je zagotovil Vizjak in dodal, da so iz Idrije do zdaj prejeli le odškodninske zahtevke in nobenega klica zaradi ogrožanja.