REgeneron

Večina covidnih bolnikov po tem zdravilu ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja

G.G./STA
3. 11. 2021, 16.38
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 16.42
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) bolj kot bolniških postelj še vedno primanjkuje kadra.

Profimedia
Proti-covidno zdravilo REGN-COV2, ameriške farmacevtske firme Regeneron.

"Situacija je resnično zaostrena, bližamo se robu zmožnosti," je ob povečanem sprejemu covidnih bolnikov opozoril v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič. Po njegovih besedah ima UKC Ljubljana več težav kot s prostimi posteljami s zdravstvenim kadrom, ki ga primanjkuje.

Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar je poudarila, da je na oddelku intenzivne nege v UKC Ljubljana od 60 covidnih bolnikov osem takih, ki so cepljeni proti covidu-19. "Vendar so vsi ti imunokomprimitirani, kar pomeni, da ne morejo imeti dobrega odgovora na cepljenje," je dejala in dodala da je na navadnem oddelku po njenih besedah cepljenih 48 covidnih bolnikov, od katerih je slaba polovica prav tako imunokomprimitiranih oziroma imunsko oslabljenih.

Kot je še pojasnila strokovna direktorica naše največje bolnišnice, imajo po prvih podatkih infektologi kliničnega centra dobre izkušnje z zdravilom regeneron. Gre za zdravilo, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles. Kot kaže, večina bolnikov po aplikaciji omenjenega zdravila ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja.