Priporočila

Cepljenim z vektorskimi cepivi po vsaj dveh mesecih poživitveni odmerek

J.P./STA
2. 11. 2021, 16.25
Posodobljeno: 2. 11. 2021, 16.32
Deli članek:

Glede na trenutno epidemiološko situacijo se poživitveni odmerek priporoča po vsaj dveh mesecih. Razširjen je tudi seznam ostalih skupin ljudi, ki jim priporočajo cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom infektologinje Bojane Beović je na sestanku 27. oktobra sprejela sklep, po katerem cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva po novem priporoča tudi družinskim članom imunsko oslabljenih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov, osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo in osebam, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi. Slednjim cepljenje predlagajo po vsaj dveh mesecih od polnega cepljenja.

Posvetovalna skupina poživitveni odmerek še naprej predlaga tudi oskrbovancem domov starejših in drugih socialno-varstvenih zavodov, pa tudi posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost. Cepljenje s poživitvenim odmerkom je skupina pred spremembami priporočala tudi vsem starejšim od 65 let, po novem pa to priporoča vsem starejšim od 50 let.

Skupina priporoča tudi, da "se cepljenje z vektorskimi cepivi opravi, kadar obstajajo kontraindikacije za cepljenje z mRNK cepivi".