Ko je politična preračunljivost pomembnejša od zdravja ljudi

Ko je politična preračunljivost pomembnejša od zdravja ljudi

Roman Tomac
2. 11. 2021, 16.00
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 08.24
Deli članek:

Medtem ko zdravstveni minister Janez Poklukar zagovarja stališča stroke, ki predlaga takojšnje, totalno desetdnevno zaprtje države, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek strogo proti popolnemu zapiranju države. Medtem ko prvi grozi z odstopom, če ne bo zaprtja, drugi to možnost predvideva, če bo vlada zaprla tudi gospodarski sektor.

STA
Minister Počivalšek popolnemu zapiranju države nasprotuje.

Predsednik vlade Janez Janša, ki je lani ob precej manjšem številu okužb z novim koronavirusom in hospitaliziranih vztrajno zagovarjal zapiranje države in iskal krivce za vznik okužb, ki so bile lani ob tem času pol manj intenzivne, je z izbrano delegacijo v Glasgowu. Kar 1,2 milijona davkoplačevalskih evrov je vreden ta obisk, in ker se tam odvija podnebni vrh, so s podnebjem povezani tudi Janševi tviti (torej ne z nevarnim širjenjem okužb med Slovenkami in Slovenci): »Podnebne spremembe so stalnica od začetka vesolja, vendar nanje ne vpliva (samo) človek. Glavni dejavnik našega osončja je seveda – sonce.« Pa vendar sonce Slovenije ne more rešiti covidne krize, v katero – glede na neverjetno povečanje števila okuženih, med katerimi je presenetljivo veliko (pre)cepljenih – drvi država. Takšnega povečanja števila okuženih v Sloveniji v vsej koronavirusni zgodbi še nismo zabeležili!

Reuters
Janševi tviti so te dni povezani predvsem s podnebjem.

GOVOR JE O »LOCKDOWNU«

Mnenje stroke je trenutno enotno in jasno –  svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar, je vladi predlagala desetdnevno popolno zaprtje države. A mnenje politike je tokrat v primerjavi z lani precej drugačno. Premierja Janšo in njegovo ekipo namreč pri odločanju vodi preračunljivost: če odstopi Počivalšek, je konec te vlade. Če odide Poklukar, vlada obstane. Oba ministra sta namreč govorila o odstopu. Poklukar v primeru, da do zapiranja ne pride, Počivalšek v primeru, da bi zaprli tudi gospodarstvo. Direktor NIJZ Milan Krek je sicer na torkovi novinarski konferenci objavil statistiko vira okužb. Na prvem mestu so prenosi znotraj družine, na drugem prenosi na delovnem mestu in na tretjem prenosi v vzgojo-izobraževalnih zavodih.

Strokovna svetovalna skupina vladi, če se slednja ne bi odločila za popolno zaprtje, sicer predlaga druge (že videne) omejitvene ukrepe: strogi nadzor nad spoštovanjem PCT-pogoja (prebolevniki, cepljeni, testirani), omejitev delovanja gostinskih lokalov do 23. ure, športne prireditve brez prisotnosti gledalcev, delo od doma za javni sektor, omejitev zasebnega zbiranja na deset ljudi, pri čemer morajo vsi izpolnjevati PCT-pogoj. Če s temi ukrepiv enem tednu ne bi izboljšali epidemiološkega stanja, svetovalna skupina (spet) predlaga desetdnevno popolno zaprtje države.

STA
Zdravstveni minister Janez Poklukar zagovarja stališča stroke.

POČIVALŠEK IN VRTOVEC PROTI ZAPRTJU

Ali bosta premier in vlada upoštevala poziv stroke, ki se poleg tega zavzema za boljšo dostopnost brezplačnega hitrega testiranja za prebivalstvo, včeraj preprosto ni bilo mogoče izvedeti. Medtem ko ministri po naših informacijah večinoma podpirajo zapiranje države, saj menda česa drugega v teh razmerah ni mogoče narediti, naj bi popolnemu zapiranju poleg Počivalška nasprotoval tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, sicer pa je ta čas najtežje ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec, ki jo ta mesec poleg odločitve o tem, ali naj šolarje po slabem tednu pouka v šoli spet pošlje domov, čaka še interpelacija. Na njenem ministrstvu po naših podatkih že pripravljajo vse potrebno za vsebino okrožnice, s katero bodo konec tedna šolam in staršem napovedali že tretje obdobje izobraževanja od doma, a bodo menda vztrajali, da ne sme biti daljše od dveh tednov.

»Mogoče je bilo razumeti, da če se ne bo zgodil kakšen čudež, in vemo, da se čudeži ne dogajajo, bo vlada okoli 10. ali 15. novembra prisiljena razglasiti novi lockdown. Se pravi, ne bo šlo za vprašanje, ali ta ali ona dejavnost oziroma ali prej gostilne ali fakultete, ampak bo treba zapreti vse po vrsti,« je minuli ponedeljek po srečanju z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Francem Vindišarjem in direktorjem NIJZ Krekom za Radio Slovenija izjavil predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič.