sezona virusnih okužb

Se bojite gripe? Cepivo bo tudi letos brezplačno

B.K./STA
6. 10. 2021, 10.50
Posodobljeno: 6. 10. 2021, 10.50
Deli članek:

Cepljenje proti gripi bo tudi v letošnji sezoni brezplačno za vse prebivalce, so potrdili na Ministrstvu za zdravje.

Profimedia
Lani nismo v Sloveniji potrdili niti enega primera gripe. Letos na takšen razplet sezone ne gre računati.

Cepljenje proti gripi se ponavadi začne v drugi polovici oktobra. Ker je lani vseh 270.000 naročenih odmerkov pošlo v rekordnem času, so pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) letos naročili večjo količino cepiva proti gripi kot lani. Letos je naročenih 90.000 odmerkov več, se pravi 360.000.

Lani so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

Tako so sprva odločili, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje krilo cepljenje proti gripi (tako kot leto pred tem) za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice in oseb z izrazito povečano telesno težo, pa tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev. Nato pa je vlada v peti protikoronski zakon vnesla določbo, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 brezplačno za vse zavarovane osebe. Na ministrstvu za zdravje so medtem sporočili, da ukrep, ki se nanaša na cepljenje proti gripi, velja do konca letošnjega leta, zato bo tudi letos cepljenje proti gripi brezplačno.

Lanskoletna sezona gripe je bila sicer bistveno drugačna kot prejšnje. Na koncu niso potrdili niti enega primera gripe v Sloveniji, tudi v ostalih državah je bilo gripe izjemno malo, kar je posledica vseh omejevalnih ukrepov proti covidu.

Letošnja sezona virusnih okužb pa utegne biti drugačna. Med otroki tako že nekaj časa, bistveno prej kot ponavadi, krožijo respiratorne virusne okužbe. V nekaterih bolnišnicah so otroški oddelki polni, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom. Ponekod v Evropi pa se že pojavlja gripa.