Dom upokojencev v Juršincih

Dom močno oškodovan, odgovornost zaradi napak pri gradnji pa se prelaga

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
30. 9. 2021, 05.47
Deli članek:

Zaradi napak, ki so nastale pri gradnji Doma upokojencev Ptuj v enoti Juršinci, je vodstvo tega zavoda policiji že naznanilo sum storitve kaznivega dejanja. Angažirali so tudi odvetnike, ki so pred nekaj dnevi na izbrane izvajalce, podjetji Pomgrad in IVC, naslovili zahtevo za odpravo nepravilnosti, in sicer do konca tega leta. Po pričakovanjih pa poteka prelaganje odgovornosti za nastalo situacijo, zaradi katere bo dom precej oškodovan.

Črtomir Goznik
Nov dom je lepo urejen, a je na njem že velik črni madež.

Gabrijel Toplak
Šemničkijeva vztraja, da je s priporočili in zahtevami ministrstva pravočasno seznanila tako projektanta kot izvajalca.

Že na zadnji seji sveta zavoda Doma upokojencev Ptuj je bilo jasno, da iskanje odgovorne osebe za nastalo situacijo, ki je posledica neupoštevanja določil pravilnika o minimalnih standardih za izvajalce socialnovarstvenih storitev, nikakor ne bo lahka naloga. Zato so delo prepustili policiji, ki se s tem primerom že ukvarja. Obenem je dom na izbranega izvajalca že naslovil zahtevo za odpravo nepravilnosti.

Srž problema: ministrstvo opozarjalo, njihove pripombe niso bile upoštevane

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vodstvo doma, takrat pod taktirko direktorice Jožice Šemnički, že med gradnjo juršinske enote opozorilo, da ta ni skladna s pravilnikom, po katerem v posameznem nadstropju ne sme stanovati več kot 20 stanovalcev. A pripombe niso upoštevali. Enako ne priporočila, naj bodo kopalnice del sobe. Zdaj so namreč umeščene tik ob sobah, a na hodniku.

Razloga, zakaj ti dve pripombi pri izvedbi projekta nista bili upoštevani, ne bo lahko najti. Projektant Iztok Vodušek iz podjetja Abiro vztraja, da je delal skladno z zakonodajo in po naročilu oziroma na osnovi želja investitorja, torej vodstva doma: »Za enoto Juršinci je projektna naloga investitorja (DIIP) sprva predvidevala kapaciteto 146 postelj, kasneje je investitor kapaciteto povečal na 150 postelj. Projekt idejne zasnove izdela arhitekturni biro. Projekt je izdelan na osnovi in po pravilih stroke in veljavne zakonodaje, kakor tudi določil veljavnih področnih pravilnikov.«

Projektant: »Delali smo po navodilih investitorja!«

Vodušek pravi, da je kot projektant vedno dolžan upoštevati vso zakonodajo, ki vpliva na varne pogoje bivanja in/ali rabe prostorov, a dodaja: »V tem delu kot strokovnjak nikakor ne odstopam od teh določil. V delu sprememb, ki na varnost bivanja/rabe objekta ne vplivajo, projektant investitorja opozori, če njegove želje odstopajo od področne zakonodaje/pravilnika. Če investitor pri svoji želji in zahtevi vztraja, se izdela želena projektna dokumentacija. Projektna dokumentacija PZI enote Juršinci je bila v celoti izdelana na osnovi želja in potrditve odgovorne osebe investitorja na osnovi izdelanega projekta IDZ.«

Kot odgovorni projektant naj bi investitorja o zahtevah pravilnika redno obveščal. Tako z bivšo direktorico doma kot podsekretarko na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (ki je v pokoju, op. a.) pa naj bi se v času projektiranja dogovorili, da bo pri posameznih sobah dostop do kopalnic neposredno iz spalnega prostora, pri ostalem delu pa dostop do kopalnic iz predsobe. Vodušek se zaveda, da v tem delu zasnova odstopa od pravilnika, a naj bi odločitev, da kljub temu gredo v tak projekt, sprejeli predstavnica ministrstva in takratna direktorica DU Ptuj Jožica Šemnički. Obe sta v pokoju.

Šemničkijeva: »Projektant je zagotovil, da bodo prostori skladni s pravilnikom!«

Črtomir Goznik
Oprema v domu Juršinc.

Bosta izvajalca odpravila napake?
V podjetju Pomgrad, ki je bil skupaj z družbo IVC izbrani izvajalec gradbenih del, pojasnjujejo, da je prevzem objekta potekal po ustaljenem postopku in je naročnik po uspešno opravljenem tehničnem pregledu za objekt pridobil uporabno dovoljenje. »Projekt smo kot izvajalec dolžni izvesti v skladu z zahtevami javnega naročila in potrjene projektne dokumentacije. Dela se zmeraj vršijo ob prisotnosti nadzornika del. Vsa odstopanja ali napake, ki morebiti nastanejo, odpravljamo v okviru garancijskih rokov; tako je tudi na objektu v Juršincih,« je pojasnil Kristian Ravnič, član uprave Pomgrad, d. d.

Vodušek kot izkušen projektant ocenjuje, da je pravilnik o minimalnih standardih za izvajalce socialnovarstvenih storitev zastarel in ne ustreza sodobnim spoznanjem stroke ter potrebam starostnikov. Ne glede na to pa je dejstvo, da je bil v času gradnje veljaven in bi ga morali upoštevati. Na to opozarja tudi nekdanja direktorica doma Jožica Šemnički: »Pravilnik, na katerega se projektant sklicuje, je veljaven. V projektni nalogi, ki jo je prejel in je bila osnova za izdelavo DIIP, je zagotovil, da bodo prostorski pogoji v enoti Juršinci urejeni skladno s pravilnikom. Ta dokument sem tudi potrdila. Februarja 2019 sem z ministrstva prejela dopis, da so pregledali projektno dokumentacijo za novogradnjo in rekonstrukcijo enote Juršinci. Takoj naslednji dan sem ta dopis izročila projektantu ter izvajalcu. V njem je bilo med drugim navedeno, da so predvidene kopalnice ločene od sob, vanje se vstopa s hodnika. Zaradi zagotavljanja zasebnosti stanovalcem je ministrstvo priporočalo, da je dostop v kopalnice neposredno iz sob. V sporočilu s priloženim dokumentom sem projektantu napisala, da prosim, da predlog MDDSZ upošteva.« Šemničkijeva vztraja, da je s priporočili in zahtevami ministrstva pravočasno seznanila tako projektanta kot izvajalca.

Kar zadeva težave, ki so nastale zaradi tega, ker je v posameznem nadstropju načrtovanih več kot 20 stanovalcev, čeprav to ni skladno s pravilnikom, pa nekdanja direktorica odgovarja: »Projektant nas na to ni opozoril, jaz pa se v podrobnosti nisem spuščala. Računali smo na to, da ima izkušnje s projektiranjem domov. Res pa je, da je to lahko rešljiv problem. Dvoposteljne sobe lahko preuredijo v enoposteljne. Manj bo prihodkov, a tudi stroškov.«

Dom upokojencev Ptuj
Ministrstvo je priporočilo, da se dostop v kopalnice zagotovi neposredno iz sob.