Slovenija

V bolnišnicah je "zelo malo cepljenih"

G.G.
25. 8. 2021, 13.47
Posodobljeno: 25. 8. 2021, 13.48
Deli članek:

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da je v bolnišnici zelo malo cepljenih.

Bobo
Fotografija je simbolična

Povprečna starost hospitaliziranih je 64 let, nekaj pa je tudi bolnikov mlajših od 50 let. Na intenzivnih oddelkih so starejše osebe. V bolnišnici pa je zelo malo cepljenih. Tisti, ki so, potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi pridruženih bolezni. Po oceni zdravnikov je potek bolezni, ki jo prinaša delta različica koronavirusa podobna, nekaj ljudi pa je potožilo, da je kvarno vplivala na njihov sluh.
Še vedno imajo v bolnišnicah kadrovski problem, ki se imenuje kronično pomanjkanje medicinskih sester.

Tatjana Lejko Zupanc je še enkrat ponovila, da je cepljenje edini ukrep, »ki nas navdaja z upanjem, da bomo te velike številke zmanjšali«. Za zdravnike je bistveno, da cepivo prepreči težek potek bolezni in smrt, je dejala in pojasnila, da so za ta namen »vsa cepiva zelo učinkovita, še nikoli v zgodovini medicine pa ni bilo 100 odstotno učinkovitega cepiva«.

Predstojnica infekcijske klinike je necepljene, zlasti starejše nad 50 let in osebe s kroničnimi boleznimi, pozvala, naj pohitijo s cepljenjem, da bodo ob predvidenem vrhuncu četrtega vala v začetku oktobra zaščitene. »Nekatere krivulje napovedujejo 2000 hospitaliziranih, klinični center pa ima 2200 postelj.«