Huda ura

FOTO: Sredi noči vreme udarilo z vso silo

S.R.
17. 8. 2021, 06.19
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 13.25
Deli članek:

Hladna fronta je poskrbela za burno noč. Celotna razsežnost nočnega besnenja še ni znana.

Gasilci Kranj-Primskovo
Neurje je pustošilo po celotni kranjski občini.

Vročemu in soparnemu dnevu je sledila dramatična noč, za katero je poskrbela hladna fronta, ki se je v Slovenijo priplazila iz Avstrije in Italije. Sprva je bilo najbolj burno na Primorskem in Gorenjskem, nevihtni sistem se je nato pomikal proti vzhodu in se razvlekel čez celotno državo. Lokalno so se pojavljala močnejša neurja s silovitim vetrom in točo.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih težavah po vsej Sloveniji, zaradi katerih so morali sredi noči na teren gasilci. Celotna razsežnost škode bo znana šele danes tekom dneva, a je že zdaj znano, kje je bilo najbolj pestro. Več podrtih dreves so morali denimo po 1. uri ponoči odstraniti s cest na območju Zreč in občine Laško. Malo pred 2. uro je v Velikem Riglju v občini Dolenjske Toplice strela udarila v ostrešje stanovanjske hiše. Do požara sicer ni prišlo, a je odkrilo pet kvadratnih metrov strešne kritine. Streho so z nadomestno kritino prekrili gasilci PGD Podturn.  V Hotedršici v občini Logatec je veter odlomil dimnik stanovanjske hiše

Prostovoljni gasilci društva Gasilci Kranj-Primskovo medtem poročajo, da je neurje pustošilo po celotni mestni občini Kranj. Odstranjevati so morali podrta drevesa, prekrivati strehe, s cestišč odstranjevati predmete. Gasilci so posredovali tudi v Tupaličah, kjer je zagorel reklamni napis na gostinskem objektu. Požar so sicer že pred njihovim prihodom pogasili prisotni. Gasilcem je tako preostalo le, da s termovizijsko kamero pregledajo pogorelo napeljavo in jo odklopijo iz omrežja.

Zaradi podrtega drevja in zapor na cestah so morali na teren tudi policisti, ki so po navedbah tiskovnega predstavnika PU Kranj Bojana Kosa posredovali na Vršiču, v Kranju, na Bregu in Drulovki, Žabnici, Prebačevem, Pokljuki, Podreči, Voklem, Vogljah, Predosljah, Podnartu in v Virmašah. Večja škoda pri tem ni nastala, a je v enem primeru večja veja poškodovala parkirano vozilo.

Uprava za zaščito in reševanje
Gasilci so morali ponoči posredovati na številnih lokacijah.

Da jih "danes ponoči ni zbudilo samo grmenje, ampak tudi pozivniki," poročajo tudi gasilci PGD Blagovica. Malo pred 1. uro so namreč prejeli poziv, da gori električna napeljava nestanovanjske hiše v Spodnjih Lokah. Zaradi njihove hitre intervencije se požar na srečo ni razširil na celoten hlev. Pomagali so jim še gasilci GZ Lukovica, PGDTrojane, PGDKrašnja, PGDPrevoje in PGDLukovica.

Sicer pa so zaradi več prijav dogodkov gasilci posredovali še na območjih Vrhnike, Šenčurja, Pesnice, Oplotnice, Medvod, Ljubljane, Kranjske Gore, Grosupljega, Ivančne Gorice in Cerkelj na Gorenjskem. Intervencijske službe o morebitnih poškodovanih in številu poškodb s terena še niso poročale.