Verska svoboda

Pri maši ni potreben pogoj PCT. V nedeljo cepljenje možno tudi v romarskih središčih

R.T.
14. 8. 2021, 13.56
Posodobljeno: 14. 8. 2021, 14.02
Deli članek:

V nedeljo bodo katoličani obhajali praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki poudarja dostojanstvo vsake ženske.

Bobo
Fotografije je iz predkoronskih časov.

Gre za največji Marijin praznik, ki ga slovesno obeležijo po vseh cerkvah, številni verniki pa romajo v Marijina svetišča. Eno najbolj znanih pri nas so Brezje, sicer pa so Mariji posvečene številne cerkve in kapelice.

Pred nekaterimi cerkvami bodo v nedeljo postavljene mobilne enote za cepljenje. Na Brezjah se bo mogoče brez naročanja cepiti proti covidu-19 od 8. do 14. ure, kažejo podatki s spletne strani Cepimose.si, v Novi Štifti bo razpon daljši, od 8. do 18. ure, romarsko središče Prihova župnija Oplotnica nudi brezplačen odmerek od 7. do 14. ure, cerkev Marijine varstva – Prihova pa od 6. do 12. ure.

Največji Marijin praznik že drugo leto zapored poteka ob opozorilih zaradi epidemioloških razmer. Kot je navedeno na spletni strani Slovenske škofovske konference (SŠK), škofje tudi tokrat pozivajo duhovnike in vernike, da spoštujejo vsa državna in cerkvena navodila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Na podlagi vladnega odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji so škofje sprejeli navodila za obdobje od 5. avgusta do vključno 15. avgusta. Med drugim je določeno, da mora biti pri verskih obredih v cerkvah in na prostem razdalja med udeleženci najmanj en meter (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva).

Verski obredi so dovoljeni le ob izpolnjevanju nekaj pogojev. Zagotavljati je treba minimalni možni stik med udeleženci, obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje prostorov, kjer se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov ter uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva (zunaj je obvezna zgolj, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje). Ljudsko in zborovsko petje v cerkvah je dovoljeno.

Pogoja PCT, ki se zahteva za javne prireditve in shode v zaprtih prostorih ter nad 100 udeležencev na odprtih površinah, za obisk svete maše ni potrebno izpolnjevati, saj ga odlok, ki ureja omejitve, ki veljajo pri vseh oblikah kolektivnega uresničevanja verske svobode, ne predvideva.