Žolčen odziv

V Hojsovi čivkaški vojni strelja vse več akterjev: »ZAČNITE DELAT LENUHI !!!«

G.G.
12. 8. 2021, 11.43
Posodobljeno: 12. 8. 2021, 18.05
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je spet izkazal na Twitterju.

Bobo
Notranji minister Aleš Hojs najde "primerne" besede za besedno obračunavanje na Twitterju.

Spor se vrti okoli neprimernega varovanja poslancev v in pred državnim zborom ter varovanja na tako imenovani alternativni državni proslavi 25. junija, na katero so vdrli samooklicani rumeni jopiči. Generalni direktor policije Anton Olaj je odredil strokovni nadzor, v katerem so odkrili določene pomanjkljivosti pri ravnanju policije. Pred dnevi pa je posledično Olaj zoper tri uslužbence na Policijski upravi Ljubljana izdal pisno opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi.

Policijski sindikat Slovenije je konec prejšnjega tedna na generalnega direktorja policije naslovil zahtevo za dostop do gradiv v zvezi s strokovnim nadzorom nad delom PU Ljubljana.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš pa je za Delo povedal, da so Olajeva opozorila pred odpovedjo »pravno neutemeljena, v nasprotju z veljavnimi delovnopravnimi postopki in predvsem puščajo premočan vtis poskusa politizacije policijskih vrst, da bi lahko bili tiho.« Mlekuš je dodal, da bi moralo dogajanje okoli parlamenta med 5. in 7. julijem, spomnimo se pljunka na poslanca NSi Jožeta Tanka, prevzeti Generalna policijska uprava kot nadrejena PU Ljubljana. Vprašal se je, če to ni »strokovna napaka generalnega direktorja«.

Nadaljevanje na Twitterju

Ob teh besedah se je očitno »dvignil pritisk« ministru Hojsu. »Za (ne)varovanje poslancev pred DZ naj bi bili po besedah šefa Sindikata policistov Slovenije odgovoren generalni direktor Anton Olaj oz. celo jaz, ker nisem spremenil območij pristojnosti varovanja. Začnite delat, spoštovani policisti in nehajte politizirat in iskat izgovore,« je bil žolčen čivk Hojsa.

Iz SPS so mu mirno odvrnili: »Drži, spoštovani minister, predlagamo Vam, da se seznanite z določbami 32. člena Zakona o organiziranosti in delu v Policiji«.

Hojs je prestavil v višjo: »Ste izdelali oceno tveganja ? Niste !! ZAČNITE DELAT LENUHI !!!«

A v SPS mu znova niso ostali dolžni, v spoštljivem tonu so mu odgovorili: »Spoštovani minister, za izdelavo ocene tveganja nosi vso odgovornost generalni direktor policije. Skladno s Pravili o obveščanju in poročanju je bil obveščen o dogajanju. Pozivamo vas, da v komunikaciji spoštujete Etični kodeks funkcionarjev v Vladi in ministrstvih.«

Streljanje vsepovprek

Hojsov čivkaški napad so opazili tudi v opozicijskih strankah. Kako da ne, ko pa Twitter politikom služi kot glavno orodje za izmenjavo bolj ali manj političnih misli. Sindikatu je v bran že stopila prvakinja stranke SD Tanja Fajon, ki je zapisala: »Ne le notranji minister, pristojen tudi za delo policije, tudi na novo imenovani podpredsednik SDS, ki policiste javno zmerja z lenuhi. Menjava generacij v vladajoči stranki odkrito širi nevarno, nesprejemljivo in nestrpno retoriko v samem vrhu vlade in slovenski družbi.«

Sledila je nova protiofenziva z desne, ko se je ob izjavo Fajonove najprej obregnil glavni akter Hojs. Zapisal je, da »predsednica stranke SD zagovarja neukrepanje slovenske policije ob napadih na poslance.« Nato so na plano potegnili še težko topništvo, ko je lonček pristavil sam premier Janez Janša. Ta je Fajonovi očital, da je s »svojo nestrpno, sovražno in izključevno retoriko najprej vzpodbujala napade na poslance državnega zbora, sedaj pa še podpira neukrepanje posameznikov iz slovenske policije ob očitnih kršitvah zakona. Kar je po svoje logično, vendar skrajno zavržno.«