Tovarna zdaj še dokončno zaprla vrata

Žalosten dan za Ormož: Brez dela ostalo 500 ljudi

Mojca Zemljarič, Štajerski tednik
7. 7. 2021, 19.00
Deli članek:

30. junij 2021 je bil žalosten dan za Ormož in regijo, saj je brez dela ostalo več kot 500 ljudi, večinoma z ormoškega konca (426); s ptujskega območja je Safilo zaposloval 46 delavcev in z ljutomerskega 44.

Črtomir Groznik
Proizvodni kompleks v Ormožu je Safilo prodal podjetju Znass.

Prijava v evidence brezposelnih se je na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) začela včeraj. »Ocenjujemo, da se bo večina izmed 523 delavcev prijavila v evidenco brezposelnih oseb,« je pojasnil Miran Murko, vodja Urada za delo Ptuj, Ormož.

Izguba 500 delovnih mest je za Ormož zelo boleča. Glede na število zaposlenih in velikost območja je to približno tako, kot bi se na Ptuju »zrušila« Perutnina ali v Kidričevem Talum. Ormožanom je žarek upanja dajal morebiten prihod podjetja Carthago in s tem ohranitev večine delovnih mest, a tudi ta pričakovanja so se sesula kot hišica iz kart. Objava Safila, da tovarniške prostore proda logističnemu podjetju Znass transport, in ne Carthagu, je v Ormožu sprožila nepopisno razočaranje, skoraj obup. Kako naprej, kako ljudem zagotoviti delo in kruh?

Neugodna ekonomska slika podjetij

Čeprav se po besedah ormoškega župana Danijela Vrbnjaka v reševanje situacije aktivno vključujeta tako predsednik vlade Janez Janša kot tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se o prihodnjem zagotavljanju delovnih mest v Ormožu javno in uradno ne ve veliko. Predvsem je vprašanje, kje bodo ljudje dobili službe in katera podjetja bodo investirala.

Štajerski tednik
S ptujskega območja je Safilo zaposloval 46 delavcev, z ljutomerskega 44, z ormoškega pa 426.

Frustracije, jeza in občutek prevaranosti

Na ptujski območni službi ZRSZ so pojasnili, da bi nekdanji Safilovi delavci lahko nove zaposlitve našli na področjih gradbeništva, gostinstva in predelovalne dejavnosti. »Zlasti so zainteresirani delodajalci, ki se ukvarjajo s serijsko proizvodnjo, pa tudi drugi, ki iščejo delavce z vsaj podobnimi znanji in izkušnjami, kakršne imajo delavci iz družbe Safilo,« je povedal Miran Murko. 

Na nujnost ukrepanja države in lokalne skupnosti zaradi zaprtja Safila opozarjajo tudi v listi Gradimo prihodnost skupaj (GPS). »Po Ormožu in okolici je čutiti obilo frustracij, jeze in občutka prevaranosti zaradi dogajanj, povezanih z likvidacijo in prodajo objekta Safilo,« je v svetniškem vprašanju zapisal Matej Hebar. Zanima ga, zakaj država ni našla poti, da bi bili delavci, ki so izgubili službe, oproščeni plačila davka na odpravnine, saj je minister Počivalšek pred tovarno Safilo osebno zagotovil, da denar ni težava. Država ga ima in bo za delavce ter regijo poskrbela. »V javnosti od Safila še zmeraj ni bilo povedano popolnoma nič o razlogih, zaradi katerih je poslovodstvo družbe enostransko in nepreklicno odstopilo od pogajanj s Carthagom. Posebno boleče je dejstvo, da so le nekaj dni po odstopu od pogajanj sklenili pogodbo o prodaji s praktično neznanim in relativno majhnim podjetjem Znass transport,« je poudaril Hebar.

Tudi TSO prevzel logist, a vse miruje

Opozoril je, da so v celotni zgodbi na cedilu ostali delavci, saj je bil dogovor s sindikati, da bi se Safilov industrijski objekt prodal investitorju, ki bi zagotovil kar največ delovnih mest. »Zanima me, ali je prodaja podjetju Znass v skladu z dogovorom med poslovodstvom in sindikati,« je vprašal Hebar in še, za katero dejavnost namerava novi lastnik uporabiti največji industrijski objekt v ormoški obrtni coni. Skrbi ga, da se ne bi pripetilo podobno kot s prodajo TSO, ki naj bi se prav tako okoristila kot logistični center, a se doslej še ni nič premaknilo. »Gre za dejanskega investitorja, ki bo objekt uporabil, ali le za načrt preprodaje?« Hebarja zanima, koliko sredstev ministrstva je ali bo za nakup oziroma investicijo prejelo podjetje Znass. Upa tudi, da zgodba s Carthagom še ni končana in da bodo kljub spodletelemu poslu s Safilom pripravljeni investirati v Ormožu.

Župan Vrbnjak je svetniku Hebarju odgovoril, da oprostitev obdavčitve odpravnin ni možna, saj bi bilo za to treba spreminjati zakonodajo. Dodal je, da se je sestal z likvidacijskim upraviteljem Safila in vodstvom Carthaga, vendar vsebine pogovorov ne more deliti z javnostjo. Z novimi bodočimi lastniki Safilovega industrijskega objekta, podjetjem Znass, ormoški župan do začetka tega tedna ni bil v stiku.

Kolmanič: »Safilo že dvakrat mimo lokalne skupnosti«

Tudi svetnik Simon Kolmanič je razočaran nad dejanji Safila, ki je v zgodbi zapiranja lokalno skupnost kar dvakrat obvozil: prvič z objavo namere o zaprtju, za katero so izvedeli iz medijev, in zdaj drugič, ko je bila občina aktivno vključena v iskanje najoptimalnejše rešitve za ohranitev delovnih mest. Kolmanič je opozoril, da Ormož v zadnjem obdobju rapidno izgublja delovna mesta. »Po tistem, župan, ko niste želeli sklicati izredne seje na to temo; ko niti nismo opravili nobene razprave, čeprav je šlo za 557 delovnih mest, saj ste obljubljali, da se bo velik del teh delovnih mest nadomestil z novim lastnikom, in niste želeli z razpravo vznemirjati ne vlade in ne lastnikov, bi človek pričakoval, da boste vsaj tu opravili svoje delo in izvajali na lastnike prek gospodarskega ministra in predsednika vlade neki pritisk. Pa očitno tudi iz tega ni bilo nič,« je izpostavil Kolmanič.

Aktualni podatki o poslovanju podjetij na Ormoškem so skrb zbujajoči. Župan Vrbnjak je na seji občinskega sveta na začetku tega tedna povedal, da le 25 podjetij ustvarja prihodke, višje od milijona evrov, zgolj dve podjetji imata dobiček višji od 300.000 evrov. 

MGRT pripravljeno pomagati podjetju Znass

Na ministrstvu za gospodarstvo obžalujejo, da Safilo proizvodnih prostorov v Ormožu ni prodal Carthagu, saj so bili pogovori o tem v sklepni fazi. »Potezo Safila obžalujemo predvsem zaradi zaveze zainteresiranega investitorja (Carthaga), da bo prezaposlil velik del delavcev, ki so ta teden ostali brez služb. Nad hitrim podpisom Safila s podjetjem Znass smo bili nekoliko presenečeni, a smo v aktivnem kontaktu tudi z novim lastnikom. Ta zagotavlja resnost svojih investicijskih namenov, jih pa do konca postopka ne želi javno komentirati, kar je povsem običajno, in je to treba spoštovati. MGRT je pri investiciji pripravljeno asistirati novemu lastniku, če bo podjetje za to izrazilo željo in izpolnilo zakonsko predvidene pogoje.«

Možnosti tudi v Carthagu

V odranskem Carthagu so potrdili, da iščejo potencialne lokacije za širitev dejavnosti. Prav tako so navedli, da širijo mrežo sodelavcev, kar pomeni, da bi lahko delo ponudili nekdanjim Safilovim zaposlenim. Direktorica Carthaga Sandra Županec: »V okviru trajnostne strategije rasti in razvoja podjetje trenutno preučuje različne možnosti širitve in v zvezi s tem tudi naložbe v dodatno lokacijo. Zaradi bližine svojemu obratu v Odrancih smo v preteklosti prejeli veliko ponudb iz Ormoža in neposredne okolice. Trenutno prejemamo ponudbe zaradi napovedane širitve iz različnih naslovov, kar nas zelo veseli. Hkrati intenzivno potekajo zaposlitveni razgovori, tudi z zaposlenimi iz podjetja Safilo. Zaradi pozitivnih impulzov na trgu in povečanega povpraševanja lahko na svoji lokaciji v Odrancih v zelo kratkem času zagotovimo delovna mesta novim kandidatom oziroma zaposlenim. Kmalu bomo organizirali tudi dan odprtih vrat. Ta dogodek bo namenjen vsem potencialnim kandidatom, ki imajo interes spoznati naše podjetje, in tistim, ki bi se radi pridružili uspešni ekipi Carthaga.«