Madžarsko financiranje

SDS s tožbo proti Rizmanu pogrnila, se bo enako zgodilo s Šarcem?

S.R.
1. 7. 2021, 14.34
Posodobljeno: 1. 7. 2021, 14.34
Deli članek:

Izjava sociologa Rudija Rizmana o spornem financiranju stranke SDS je po mnenju sodišča v zadostni meri temeljila v dejstvih, da je Rizman vanjo utemeljeno verjel.

STA
Janša ni izbiral nežnih besed v odgovoru poslanki SMC Janji Sluga.

Stranka SDS je izgubila tožbo proti sociologu Rudiju Rizmanu, danes poroča portal Necenzurirano.si. Tožbo proti Rizmanu so vložili zaradi njegovih izjav na Odmevih na TV Slovenija o financiranju stranke, ki da denar prejema iz tujine, natančneje Madžarske. »Ko pride na čelo vlade stranka, ki jo financira seveda tuja stranka oziroma tuji režim, to mislim seveda na madžarskega, to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine,« je februarja lani dejal Rizman, njegove navedbe pa niso bile po godu stranki, ki ji že desetletja poveljuje slovenski premier Janez Janša. Od njega so zahtevali preklic izjave in 8000 evrov odškodnine, saj je, kot so zatrjevali v tožbi, z izjavo kršil pravico stranke do varstva ugleda in dobrega imena, ki jih po njeni oceni ustava ne zagotavlja le ljudem, temveč tudi pravnim osebam, torej političnim strankam. Rizman se je po poročanju portala na drugi strani branil s tem, da si kot aktiven državljan jemlje pravico do svobode izražanja. Dodal je, da si ne predstavlja, da v demokratični družbi ne bi mogel komentirati aktualnega dogajanja.

Bobo
Rudi Rizman je dejal, da si ne predstavlja, da v demokratični družbi ne bi mogel komentirati aktualnega dogajanja.

Okrajno sodišče v Kamniku je tožbeni zahtevek SDS zavrnilo in odločilo, da mora stranka Rizmanu povrniti za dobrih 2000 evrov pravdnih stroškov. »Dopustnost kritičnega podajanja pogledov na delovanje neke stranke je in mora biti temeljna pravica vseh državljanov v vsaki demokratični družbi. Če se ta pravica komurkoli omeji, ni več mogoče govoriti o demokratični ureditvi neke države, pač pa zgolj o avtoritarnosti njenega režima,« so obrazložili po poročanju Necenzurirano.si. Nadalje so pojasnili, da politična stranka sodi med »absolutno javne osebe, ki so dolžne trpeti največji poseg v njene osebnostne pravice,« a da mora imeti tudi vrednostna sodba nekaj podlage v dejstvih. V primeru Rizmana je bila po mnenju sodišča ta podlaga »zadostna,« da je »utemeljeno verjel v podano izjavo, da se toženka financira iz tujine.« Janša se lahko na sodbo okrajnega sodišča v Kamniku v imenu SDS še pritoži.

SDS je sicer februarja lani iz podobnega razloga vložila tudi tožbo proti prvaku LMŠ Marjanu Šarcu. Tudi od njega zahtevajo preklic izjav in 5000 evrov odškodnine. Obravnava na okrajnem sodišču v Kamniku bi morala potekati naslednji petek, a je bila na zahtevo odvetnika SDS Francija Matoza znova preložena.